SÜTŐTÖKÖS - MÁKOS NUDLI

  • 2018.02.10.
  • 7

sütőtökös-mákos nudliA lányom kitalálta, hogy nudlit szeretne enni, én pedig készítettem neki. Igaz, nem a szokványos módon, de nagyon klassz lett és ízlett is nekünk.
Volt itthon egy kisebb sütőtököm és azt gyorsan beleálmodtam.Nem bonyolult, nem drága, érdemes tenni vele egy próbát, mert tényleg finom. Ami adott neki még egy kis különlegességet, hogy a cukordinnyéből készült dzsembe tunkolgattuk, de a sárgabarack, vagy a szilva is tökéletesen megy hozzá.A színe gyönyörű, még így is, hogy a végén teljes kiőrlésű lisztet adtam hozzá, mert elfogyott a sima. Azt írom le, ahogy én készítettem, de természetesen sima lisztből is tökéletes.

sütőtökös-mákos nudli belülrőlHozzávalóknudli25 dkg sült sütőtök65 dkg főtt krumpli15 dkg tönköly liszt/vagy sima5 dkg búzadara5 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt1 t.k. sósós víz a kifőzéshezforgatás20 dkg mák10 dkg porcukortálaláshoz1/2 üveg dzsem (nálam cukordinnye)porcukorElkészítésA sütőtököt kettévágtam, kikapartam a magjait és 200 fokon megsütöttem, majd kikapartam a húsát.A burgonyákat héjastul megfőztem, majd meghámoztam.
Egy nagy tálba tettem a krumplit, krumplitörővel pürésítettem.Hozzáadtam a sütőtököt, megsóztam és liszttel összedolgoztam.Lisztezett felületre borítottam és hozzáadtam a darát is és tésztává gyúrtam.Az 5 deka lisztet apránként szórtam hozzá.Amikor szépen összeállt, egy hosszú hengerré alakítottam, majd felcsíkoztam, lisztezett felületen hosszúkásra sodortam (6 cm).Lobogó, forró és sós vízben 2-3 perc alatt készre főztem.A darált mákot összekevertem porcukorral és ebben megforgattam a kifőtt nudlikat.A tányér közepére kanalaztam a cukordinnye dzsemet és köré pakoltam a nudlikat, porcukorral meghintve tálaltam.sütőtökös-mákos nudliCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
Keress a Facebookon is