ABLAKOS / ÜVEGES MÉZESKALÁCS
- 2017.12.10.
- 2
Elindult nálunk a szokásos mézeskalács nagyüzem. Elkészült az első adag-idén kékre hangolt- szokásos mézeskalácsok, aztán gondoltunk egyet és átváltottunk az üveges vagy ablakos- nem is tudom, hogy mi a tisztességes neve ennek - fajtára.Az alaptészta a szokásos mézesem, csak most egy kis kakaó is került most bele.Nagyon egyszerű elkészíteni ezt a fajtát és a gyerekek imádják enni és készíteni is, mivel egy apró csoda történik a sütőben.Hozzávalók40 dkg liszt10 dkg cukor20 dkg méz10 dkg vaj3/4 csomag mézes fűszerkeverék1 csipet só1 narancs reszelt héja1 t.k. kakaó1 csapott t.k. szódabikarbóna3 e.k. étolaj3 e.k. narancslékülönböző színű töltetlen keménycukorablakos mézeskalácsElkészítésA mézet, cukrot és vajat olvaszd össze egy edényben. Nem kell forralni!A lisztet tedd egy tálba, add hozzá a fűszereket, héjat, sót, kakaót és öntsd rá a mézes keveréket.
Kezd el összedolgozni, üsd bele a tojássárgáját, öntsd hozzá
az olajat és a lereszelt narancs levéből facsarj a tésztába.Gyúrd készre. Hamar összeáll és melegen kissé ragacsosnak tűnik a tészta, de ez így jó.Tedd egy zacskóba a tésztát és 20-30 percet hagyd a pulton pihenni.Lisztezett felületen, vagy két nejlon között nyújtsd vékonyra a tésztát, majd szúrj ki neked tetsző formákat belőle.A kiszúrt formákból szintén szúrj ki egy kis darabot-ebbe fog kerülni az üveg.A cukrokat színenként válogasd szét és egy mozsárba törd szét a cukrot színenként.Sütőpapírral takart tepsire fektesd a kiszúrt mézeseket - ekkor tudsz
egy szívószállal lyukat készíteni rá, ha szeretnél szalagot kötni majd rá.A lyukakba szórd bele az összetört cukorkákat.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra és 6 perc alatt süsd készre a kalácsokat.Ennyi idő alatt szépen szétolvad a cukorka is.A sütőből kivéve ne nyúlj hozzá! A mézesek puhák és a cukorka folyós még.Meg kell várni, amíg kihűlnek, akkor simán le fognak jönni a sütőpapírról.Ezzel a módszerrel lehet ablakot és ajtót készíteni a mézeskalács házikókra.A cukrokat lehet összekeverni és akkor színes üvegbetéteket kapsz.Jó szórakozást.ablakos mézeskalácsCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A szerzőről
Csak, mert szeretem