Gombsüti

  • 2017.12.10.
  • 1

Az utóbbi években mindig készült ilyen nálam, már legalább is ami a formát illeti. Most egyszerre két receptet is hozok, ki-ki kipróbálhatja mindegyiket kedve szerint, Ezek egyserű kekszek, ha csak sima sütipecséttel (vagy akrá anélkül) készült kör vagy egyéb alakú kekszekről van szó, keksz szendvics készülhet, ha 2 korong közé Nutellát vagy karamell krémet, esetleg lekvárt kensz.A kivitelezés gyakorlatilag ugyanaz, csak az alapanyagok mennyisége más az egyes recepteknél.Recept #1Hozzávalók:- 140 g porcukor- 250 g puha vaj- 2 tojássárgája- 440 g lisztReceept #2Hozzávalók:- 100 g porcukor- 200 g puha vaj- 300 g liszt- 1 tojássárgájaElkészítés:A lisztbe beleszitáljuk a porcukrot, és összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és összegyúrjuk a tésztát, majd lefedve, hűtőben pihentetjük pár órán át.A tésztát kettévágjuk, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Gomb formájú sütihez a kiszaggatott körökre a szaggatónál kisebb átmérőjű pohár szájával egy koncentrikus kört nyomunk (nem vágjuk ki!), és a gomblyukakat szívószál végével akalítjuk ki.180 fokos sütőben 15 perc alatt megsülnek.Én ma egy kevés fahéjat is adtam a tésztához, de lehet bele kakaóport vagy apróra darabolt aszalt gyümölcsöt is tenni.