Tejfölös pogácsa

  • 2015.11.28.
  • 3

A pogácsa az, ami nálunk bármikor, bármilyen formában jöhet…:) Most éppen pihe-puha tejfölös „formában”. Ez az egyik kedvencem, mert percek alatt összeállítható, mégis valami nagyon finom, kellemesen házias ízeket idéző finomság lesz a végeredmény. A belseje puha, kellemesen sós, a teteje a tojás sárgától aranyló színű, a rajta lévő szórás pedig éppen attól függ, hogy mihez van kedvünk, így bátran variálható. Nekem most éppen pirított fekete és „hagyományos” szezámhoz, illetve durvaszemű tengeri sóhoz volt kedvem. Talán sokan megbotránkoznak most azon…hogy a tészta hozzávalói között a libazsír is szerepel. Azonban ilyen mennyiségben, még nem árt nekünk…a pogácsának viszont annál többet segít. A tészta állaga sokkal omlósabb és finomabb lesz, nálam szinte alapszabály, hogy a pogácsákba ezt teszem, a margarinnal/ vajjal kombinálva.  A tésztát a szokásos módon altattam egy éjszakát a hűtőben, reggelire pedig frissen kisütöttem. Nincs is jobb, mint egy kora téli reggelen, teát kortyolgatva, komótosan reggelizni ebből a finomságból. Csak ajánlani tudom mindenkinek és szeretetteljes adventot kívánni, minden kedves olvasónak! Hozzávalók 5-6 fő részére:40 dkg liszt 1 kk sütőpor 7 dkg libazsír 8 dkg margarin 2 dkg friss élesztő (vagy fél tasak porélesztő) 2 db tojás sárgája (szobahőmérsékletű) 1 kis pohár tejföl (szobahőmérsékletű) 1 dl tej 1 kk cukor 2 tk só (aki sósabban szereti, mint én 2,5 teáskanállal is tehet bele)A kenéshez és a szóráshoz:1 db tojás enyhén felverve 1-1 ek fekete és fehér szezám lepirítva ½ durvaszemű tengeri só ½ ek köménymagEzek a feltétek helyettesíthetőek napraforgó, tök, len, stb. magvakkal is.Elkészítés:A langyos tejben elkeverjük a kávéskanálnyi cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk benne az élesztőt (Ha porélesztőt használunk, azt is futtassuk fel).Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sütőporral és a sóval, hozzámorzsoljuk a vajat. Ezután hozzárakjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, 5-6 percet dagasztjuk, majd meleg helyen legalább egy órán keresztül kelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 1-2 cm vastagra kinyújtjuk, éles késsel rácsokat metszünk rá és tetszés szerinti méretű pogácsaszaggatóval, kiszaggatjuk.  Ezután, ha másnap szeretnénk, frissen kisütni tegyük 7-8 órára a hűtőszekrénybe (vagy a teraszra… ha nem fog fagyni). Amennyiben rögtön szeretnék elkészíteni, tegyük a pogácsákat sütőpapíros tepsire, takarjuk le és kelesszük további 20 percet.Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Amint letelt a kelesztési idő, kenjük le a pogikat az enyhén felvert tojással és szórjuk meg a tetszőleges feltéttel. Kisebb pogácsák esetén 15-18 perc alatt, nagyobb pogácsáknál 20-23 perc alatt süssük készre.Hidegen kelesztésnél, hagyjuk szobahőmérsékleten 30 perc alatt „észhez térni” a tésztát, majd ezután dugjuk a forró sütőbe. Egy-két napig is megtartja a frissességét, ha adunk neki annyi időt!

Címkék

Sütemények