Rakott zöldbab hallal

  • 2019.02.21.
  • 7

Korábban - amikor egy kicsit több szabad kapacitással rendelkeztem - imádtam azokat a sütéseket -főzéseket, amikor bekukkantottam a hűtőbe és azokból valami újat alkottam. Nem bújtam és ma sem bújom ilyenkor a netes ötleteket, hanem próbálom összepárosítani a megfelelő ízeket úgy, hogy a végén egy kerek egészet adjanak ki.
Így született ez egyszerű, kalóriában igen csekély rakott zöldbab halfilével.
Elkészítési idő: 75 percHozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez kb. 2-3 főre:1 kg zöldbab125 g rizs (1 tasak)50 dkg alaszkai tőkehalfilé50 dkg tejföl (12%-os) vagy joghurt2 tk. kapor4 gerezd fokhagymasó1 db tojás1 ek. olívaolaj➽ Két opció létezik az étel elkészítésre. A zöldbabot megfőzzük, a halfilét kiengedjük. De készíthetjük fagyasztott babból és halból is ezt az ételt. Az utóbbi esetben kicsit tovább tart a sütés (kb. + 15 perc). Nálam most fagyasztott babból és halból készült az egész, kizárólag a rizst főztem meg.➽ A rizst megfőzzük és összekeverjük a zöldbabbal. Nem lesz túlságosan rizses, elveszik ekkora mennyiségben. Aki több rizzsel szeretné készíteni ezt az ételt, az adjon hozzá még egy adag főtt rizst.
➽ Egy tűzálló sütőtál alját vékonyan kenjünk ki egy evőkanálnyi olívaolajjal.
➽ A rizses bab keverékének a FELÉT öntsük a sütőtálba és simítsuk el, majd szórjuk meg enyhén sóval.➽ A tejföl felét keverjük össze 1 tk. apróra vágott kaporral (vagy ugyanennyi szárítottal) és adjunk hozzá 2 gerezd zúzott fokhagymát.Ezt ráöntjük a babos-rizses alapra és egyenletesen eligazítjuk.

➽ A halfilék mindkét oldalát megsózzuk és a tejfölös alapra rakjuk, majd beborítjuk a maradék rizses babbal az egészet. A megmaradt tejfölhöz hozzáadjuk a maradék kaprot, fokhagymát és egy egész tojást is belekeverünk. Ezzel kenjük le az egész rakott zöldbab tetejét.
➽ 60 percig villanysütőben kb. 200 °C-on, gázsütőben kb. 5-ös fokozaton sütjük. Melegen tálaljuk.Nagyon jól variálható étel. Próbáljátok ki más fajta halfilékkel, változatos zöldségekkel, akár kelbimbóval, brokkolival vagy éppen kelkáposztával. Legyetek kreatívak! Legyen ez egy jó kis alaprecept!
vagy














Címkék

Hús - Halak