Aranygaluska muffinok

  • 2018.02.21.
  • 6

Szeretem a hagyományos finomságokat, de mégis egy kis csavart tettem a dologba és máris kellemesen és kényelmesen falatozható aranygaluskát kaptam! A recept régi jól bevált kelt tészta alapom, amit csak ehhez a desszerthez használok hosszú évek óta. Mellé pedig egy finom gulyáslevest készítettem, de természetesen ott is volt egy kis huncutság! :-) Hozzávalók 12 db aranygaluska muffinhoz:A tésztához:
50 dkg liszt3 db tojássárgája10 dkg vaj vagy margarin2 dkg élesztő2,5 dl tej5 dkg cukorcsipet sóA szóráshoz:
15 dkg vaj15 dkg darált dió15 dkg kristálycukorA sodóhoz:3 db tojássárgája3 ek. liszt6 dl tej3 ek. cukor2 ek. vaníliás cukor
2,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Ezután hozzáadjuk az előbbiekhez a lisztet, 3 db tojássárgáját, 10 dkg puha vajat, az 5 dkg cukrot és egy csipet sót. Sima tésztát dagasztunk belőle néhány perc alatt. Természetesen géppel könnyebb, de kézzel is szép lesz a végeredmény.
Ezt a tésztát egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük kb. 60 percig. Ezután egy kicsit újra átgyúrjuk és lisztezett deszkán kb. 1,5 - 2 cm vastag tésztát nyújtunk.
Egy kicsi pogácsaszaggatót (kb. 3 cm.) használtam most, de egy sima pohár is megteszi. Lisztbe mártjuk a szaggatónkat és félköröket (holdacskákat) vágunk ki a tésztából.
Ha jó minőségű a sütőformánk, akkor nem kell kivajazni a formát, de ha úgy érzitek, hogy már nem éppen a régi a tapadásmentes bevontat, akkor olvasztott vajjal kenjétek ki mindegyiket!

Ahogy a tészta szaggatásával és a forma kikenésével megvagyunk, akkor elkezdhetjük a rétegezést. Egy réteg kivágott tésztát a forma aljába teszünk, megkenjük alaposan olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral és őrölt dióval, majd újra rétegezzük. A forma mélysége határozza meg, hogy kétszer vagy háromszor tudjuk ezt ismételni. A rétegek közé mindig kenni kell vajat is és végül a tetejét is lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral, mint ahogyan a képen is látható.
Ezután már csak a sütés marad hátra. Előmelegített sütőben kb. 200 °C-on aranybarnára sütjük a tésztát. Ez a sütés erősségétől függően 40-50 perc lesz.
Tálalhatjuk az aranygaluska muffinokat lekvárral, de vanília sodóval az autentikus! Nem szeretem túlcifrázni a sodót. A cukrot és a vaníliás cukrot a tojáss

Címkék

Desszert