citromszörp

  • 2013.02.22.
  • 4

mert hát a hámozott citromokat nem dobjuk ki limoncello készítés után, hanem citromszörpöt készítünk belőle.


Hozzávalók:

13 db nagy, lédús citrom leve (1l lé lett belőle)
2 nagy biocitrom héja vékonyan hámozva
1liter víz
2kg cukor

A citromhéjakat beáztattam egy kis vízbe (az egy literből veszek le kicsit). Az ázás során sárgára festi a vizet.
Egy lábasban melegítettem a vizet, majd mikor kissé meleg, beletettem a cukrot és a citromhéjat az áztatóvizével együtt és sűrűn kevergettem amíg a cukor el nem olvadt, majd nagy lángra kapcsoltam hogy felforrjon.
Közben kifacsartam a citromokat és 1 liter citromlevet kaptam. A facsaráskor keletkezett belső hártyákat nem használom fel, de a kapott citromlevet se szűröm át, az a minimális hártya ami belement, az a maradhat. De át is lehet szűrni facsarás után aki semmiképp se szeretne rostos szörpöt :)
Körülbelül öt perc forrás után kihalásztam a héjakat és beleöntöttem a citromlevet a cukorszirupba és sterilizált üvegekbe töltöttem és dunsztoltam.
Kis nyár a télben.