Oldalas korona színes kísérettel, bátor nyúl konyhájából.

  • 2017.07.21.
  • 3

Oldalas korona színes kísérettel, bátor nyúl konyhájából.
Gyönyörű húsos oldalast láttam a hentesnél és azonnal eszembe jutott, hogy ezt a receptet fogom elkészíteni, mert nagyon rég volt az asztalon. A sok friss zöldség ízeiben remekül illik ehhez az ételhez. Bármilyen zöldséggel, akár télen is elkészíthető. Ne ijedjenek meg a sokszinűségtől, hisz amig a hús sül, minden elkészül. Ha valakinak ez kevés, burgonyát is adhat hozzá.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertésoldalas egyben,
só,
őrölt bors vagy tarkabors,
2 evőkanál olivaolajban elkevert sült oldalas fűszerkeverék,
 
20 dkg zöldborsó,
20 dkg sárgarépa, (uborkagyalun reszelve szebb és vékony szeleteket kapunk),
1 dl leves alaplé, (leveskockából is készíthetjük)
 A kukoricából most konzervet használtam, de ha friss kukorica is kapható, abból készítsék..
20 dkg karfiol,
15 dkg gomba,
kis fej vöröshagyma,
fél csokor petrezselyemzöld,
2 evőkanál olaj,
 
fél kápia vagy kaliforniai paprika,
 
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, míg a húst előkészítjük.
A nagyobb méretű tepsit kizsírozzuk vagy olajozzuk.
A sertésoldalast megmossuk, sózzuk, borssal megszórjuk, megkenjük az olivaolajban elkevert fűszerkeverékkel, és fólia nélkül minden oldalról szép pirosra sütjük (kb 10 perc oldalanként).
A fűszeres íz így benne marad a húsban. A húst mérete miatt félkörívesen helyeztem el.
1 deciliter forró vízet öntünk alá és alufóliával letakarva 50 percig pároljuk, ezt követően szaftjával meglocsoljuk, ha a vizet felvenné, ismét pótoljuk.
 Ekkor tesszük hozzá a kaliforniai paprikát, nagyon jó ízt ad a szaftnak.
(Ez a hús ugyanis nem volt zsiros.)  Végül fólia nélkül pirítjuk készre.
A sárgarépát és a zöldborsót vajon, kevés vízzel és ételízesítővel megpároljuk.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, sózzuk, a szeletelt gombát hozzáadjuk, végül a petrezselyemmel készre pároljuk.
A karfiolt megpároljuk, (főzővizéhez mindig adok 2 evőkanál tejet, így nem lesz átható karfiolszag a lakásban, de a tej miatt vigyázzunk, ne fusson ki a párolólé).
 
Tálra szedjük a kész oldalast, mivel nagyon omlós a hús, a csont lehet hogy elhagyja, ezért hústűvel összekapcsolhatjuk, de két részben is koronaként néz ki.
A zöldségeket szépen elrendezzük és tálaljuk.
 
Nagyon finom, egészséges, változatos köretet kapunk így.