Epertorta - avagy mikor valami nem sikerül, de mégis tökéletes lesz a végeredmény ☺

  • 2017.02.20.
  • 7

Megint egy tortát sütöttem Anyukám és párja születésnapjára.Megmutatom nektek még úgy is, hogy merőben másképp alakult mint elterveztem. Ennek ellenére a torta fenséges lett így nem foszthatlak meg benneteket a recepttől, ami egy kicsit most a sajátom is, az improvizálásomnak köszönhetően. Az eredeti elképzelést nem árulom el, mert valamikor a közeljövőben biztosan elkészítem majd. Legyen annyi elég, hogy egy elegáns és ismert klasszikus tortáról van szó, amit így „szúrtam el”. :)Tudom nem igazán látszik, hogy epertortáról van szó, de a látszat néha csal. :)Hozzávalók a tésztához:290 g liszt1 evőkanál kakaóporcsipet só150 g nádcukor150 g kristálycukor12 dkg szobahőmérsékletű vaj2 db tojás2 csomag vaníliás cukor az két evőkanálnak felel meg(vagy egy vaníliarúd kikapart belseje)250 g író (nálam joghurt)1 teáskanál ecet1 teáskanál szódabikarbónaKrém:400 g mascarpone2,5 dl tejszín (felverve habbá)1 csomag habfixáló1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 evőkanál150 g porcukorEperlekvár (nálam szeder lekvár)8 nagyobb szem eper kis kockákra vágvakb. 80 g étcsokoládé forgácsGyőri édes kakaós keksz 6-8 db összetörve morzsásra.
Tészta elkészítése:A sütőt 180 fokra, alsó sütéssel hőlégkeveréssel 15 percig előmelegítjük.A puha vajat a cukrokkal és vaníliás cukorral habosra keverjük majd a tojásokat is hozzádolgozzuk.Összekeverjük a lisztet a kakaóport, sót.Az íróban elkeverjük az ételszínzéket majd a lisztes keverékkel felváltva hozzáadjuk a vajas krémhez. Mehet közepes fokozatra állított robotgéppel.A végén egy külön kis pohárba a szódabikarbónát és az ecetet felhabosítjuk, összekeverjük és amíg pezseg a tésztába keverjük.A forma alját (24 cm tortaforma) sütőpapírral béleljük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Én az utolsó 10 percre levettem a légkeverést és alsó-felső sütésre váltottam, a hőfok továbbra is 180 maradt. Tűpróbával ellenőrizzük mielőtt kivennénk.A formában hagyjuk kühűlni, majd 3 lapra vágjuk.Előző nap is nyugodtan megsüthetjük és hűtőben egyben (nem szeletelve), folpackba csomagolva szépen eláll másnapig.A krém összeállítása:A tejszínhabot pár evőkanál porcukorral elkezdjük felverni, majd mikor már kicsit keményedett, hozzádjuk a habfixálót és a többi porcukrot majd kemény habbá verjük.A mascarponet hozzákeverjük a a tejszínhabhoz és addig keverjük míg szép sűrű és aránylag kemény kenhető krémet kapunk. Ezután a csokiforgácsot és az epret szépen hozzáforgatjuk egy fakanállal.A három tésztalapból a legalsót egy tálra vagy tortakartonra tesszük és a tortagyűrűt amiben sütöttük köréje csatoljuk.A tészta tetejét kenjük meg jól eperlekvárral (ne sajnáljuk) majd kanalazzuk rá a krém egyharmadát, ezt a műveletet a másik két tésztalappal is elvégezzük erre rátéve, végül a legfelső lapra is kerüljön krém.A torta tetejét kakaós győri édes összetört morzsájával szórjuk meg.Eperszemekkel és tört csokoládéval is díszíthetjük.Jó étvágyat!