Toast kenyér

  • 2013.10.28.
  • 4

Van egy kenyérpirítónk, amit ilyenkor az ősz beálltával gyakran használunk.. Pirítós fokhagymával, forró tea....nincs is ennél finomabb reggeli.
Igen ám, de a kerek kenyeret szabdalni kell, hogy beleférjen a pirítós sütőbe. Pocsékolni meg nem szeretünk.Toast kenyeret tulajdonképpen bármelyik kedvenc kenyér receptünkből süthetünk. A lényeg, hogy vékonyra
legyen szeletelve, és lehetőleg szögletes formája legyen. Nem kutakodtam receptek után, mert a boltokban is legalább húsz féle toast kenyeret láttam.
Ennél a kenyérnél nem a cserepes héj a lényeg, hanem a forma. Lehetőleg egyenletes felülete legyen, mert így a szeletelés is könnyebb.
A kenyér mellé egy pár őszi képet is hoztam. Ugye nem baj?Hozzávalók:50 dkg BL 80-as liszt2 dkg élesztőcsipet cukor3 mokkáskanál só2 evőkanál olaj, vagy olvasztott vajkb. 2,5-3 dl folyadék (lehetőleg tej, vagy tej-víz keveréke)Elkészítés:Az élesztőt elkeverjük 2 dl langyos folyadékkal és kb. 20 dkg liszttel. Ezeket a már kimért hozzávalókból vesszük el. Letakarva langyos helyen kelesztjük, amíg felbugyog. Ez kb. 1-1,5 óra. Ezután hozzáadjuk a többi alkotórészt, és viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Nem baj ha lágyabb a szokásosnál. A forma úgy is megtartja. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt lisztezett deszkán kilapogatom belőle a levegőt, és hosszúkásra formázom, olyan hosszúra, mint a sütődoboz.Nekem egy széthúzható doboz formám van. Ennek a szélessége 12 centiméter. Pont elfér a kenyér szelet pirítós sütőben.
Letakarva ismét kelesztem. Akkor lesz szép a kenyerünk olyan "toastos" (hűha de nemszeretem ezt a szót :(ha a megkelt kenyér nem ér csak a forma közepéig. Így a sülés után sem lesznek túl nagyok a szeletek. A felületet hagyhatjuk simán, de be is vághatjuk kicsit. Én most így tettem. A képeken látszik, hogy nem lett cserepes. Ez a tejnek köszönhető.Forró gőzös
sütőben 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.Igazán szépen csak másnap kihűlés után lehet szeletelni egy jó éles késsel, vagy szeletelő géppel.
Aki nem akar csak fehér kenyeret, az variálhatja teljes kiőrlésű liszttel is.
Szendvicsnek is kiváló :)

Címkék

Kenyér Toast