Bácskai rizses hús

  • 2018.02.22.
  • 0

Egyszerű, hétköznapi jugoszláv egytálétel, mely eredetileg szerb rizses hús névre hallgatott. A hidegháborús években lett átkeresztelve bácskaira. Ahány ház, annyi szokás alapon ezt is lehet többféle módon készíteni. Van, aki külön megfőzi a rizst és úgy adja a már kész pörkölthöz, de szerintem egyszerűbb és finomabb is, ha a bő lére hagyott pörköltbe keverjük bele a nyers rizst, ami a főzés során magába szívja az ízes alapot. Én aztán a sütőbe dugom, egyrészt, mert így kevés az esély, hogy leégjen, másrészt pedig kap egy kis "menzás" feelinget is. Nyáron friss, nap érlelte paradicsommal, paprikával elkészítve az igazi, de ilyenkor télen marad az üvegházi zöldség vagy a nyáron eltett lecsó. Laktató, olcsó egytálétel, kevés alapanyagból elkészíthető főétel vagy vacsora.
Bácskai rizses húsHozzávalók:50-60 dkg sertéslapocka1 nagy vöröshagyma2 g fokhagyma2 tv paprika2 paradicsom25 dkg rizssóborspirospaprikaElkészítése:A húst 2x2 cm-es kockákra vágjuk.A paradicsomot, paprikát is felkockázzukA vöröshagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, vége felé hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát.Beletesszük a húst, tűzre visszatéve fehéredésig kevergetjük, hozzáadjuk a fűszereket, paradicsomot,
paprikát.Lefedve, saját levében 20 percig pároljuk. (ha a hús nem enged elég levet, tegyünk hozzá egy kis vizet)Hozzákeverjük a rizst, felöntjük kétszeres mennyiségű (5 dl) vízzel, - ha a hús alatt még sok a lé, akkor azt is számoljuk bele és annyival kevesebb vízzel öntsük fel - lefedve betesszük a 200°C-ra előmelegített
sütőbe.Addig hagyjuk bent, míg a rizs magába szívja az összes folyadékot és megpuhul (kb 20-25 perc), félidőben egyszer megkeverjük.Sütőből kivéve, lefedve még 10-15 percet hagyjuk saját gőzében állni.Melegen, jóféle házi savanyúságokkal kínáljuk.