Pácolt feta

  • 2017.07.22.
  • 8

Könnyed nyári előétel, amit gyakran készítek és mindig más-más változatban. Leginkább a fűszerezést szoktam variálni, de időnként kerül a sajt mellé még más is. Most éppen olajbogyó, de van amikor aszalt paradicsomot és friss fűszernövényeket - pl.: kakukkfű, rozmaring, oregáno - is használok a pácoláshoz. Nagyon egyszerű elkészíteni, a sajtokat felkockázzuk, üvegbe rakjuk, felöntjük a fűszeres olajjal és gyakorlatilag már készen is állna a fogyasztásra, ha nem kellene néhány napot várni arra, hogy összeszokjanak az ízei. De sajnos várni kell és ez idő alatt csak annyit tehetünk, hogy időnként megnézegetjük a szép színes üvegünket a hűtő felső polcán. Ha elég türelmesek voltunk, néhány nap elteltével már jólesően falatozhatjuk a kellemesen aromás sajtkockákat.
A végén megmaradt ízes olajat ne öntsük ki, felhasználhatjuk salátákhoz, sült zöldségek ízesítéséhez vagy csak egyszerűen friss kenyérrel kitunkolhatjuk. Ha az olaj teljesen elfedi a sajtot, akkor hetekig tárolhatjuk a hűtőben, de nálunk ez még sosem fordult elő.Pácolt fetaHozzávalók:1 db 500 ml űrtartalmú üveghez25 dkg feta5 dkg olajbogyó
1 duci gerezd fokhagymaprovence-i fűszerkeverékszárított chilipehelykb 2,5 dl olívaolajElkészítése:A fetát kb 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk.A fokhagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.A sajtot meghintjük a fűszerkeverékkel és a chilipehellyel, (én egyenként forgattam meg a fűszerben és a chilipehelyben) majd üvegbe rétegezzük a fokhagymával és az olajbogyóval.Felöntjük olívaolajjal, hogy teljesen ellepje, légmentesen lezárjuk az üveget.Hűtőbe tesszük 3-5 napra, míg összeérnek az ízek.Pirítósra, szezámmagos rozslapra kenve vagy baguettel, focacciával fogyaszthatjuk.