Tejfölös epres kocka

  • 2017.05.19.
  • 2

Itt az eperszezon és mivel csak néhány hétig élvezhetjük ennek az ízében tökéletes gyümölcsnek a jelenlétét, gyorsan ki kell használni az alkalmat a legfinomabb sütik elkészítésére. Nálam most ez az idei első epres desszert, már hazai eperből. A tészta alapja a közkedvelt piskóta, melybe egy kellemesen citrusos tejszínes-tejfölös krém került édes eperdarabokkal. Egyszerű, finom és könnyed házi sütemény, amely hidegre behűtve nagyon jól tud esni kánikula idején egy kellemes ebéd lezárásaként, de kiváló vendégváró is lehet. A piskótát előző nap is megsüthetjük, akkor másnap kicsit kevesebbet kell várni arra, hogy végre megkóstolhassuk.Tejfölös epres kockaHozzávalók:tészta:8 dkg liszt4 tojás10 dkg cukor1 vaníliás cukor5 dkg étkezési búzakeményítő1 csapott tk sütőporcsipet sótöltelék:40 dkg eper5 dl sűrű tejföl2,5 dl habtejszín5-7 dkg porcukor1 cs. vaníliás cukor1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)6 lap (vagy 18 gr por) színtelen zselatinteteje meghintéséhez:porcukordíszítéshez:néhány szem eperfriss citromfűElkészítése:A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.A tojásokat szétválasztjuk.A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukrokkal, rászitáljuk a sütőporral, étkezési keményítővel, csipet sóval elkevert lisztet.

Sütőpapírral kibélelt közepes méretű (nálam 23x34 cm-es) tepsibe simítjuk a tésztát, kb 12 percig sütjük.A sütőből kivéve kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, teljesen kihűtjük a piskótát.A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.A tejfölt elkeverjük a cukrokkal, citromlével.A zselatint kevés vízbe téve, alacsony hőfokon feloldjuk, kevés tejfölös krémmel elkeverjük, majd a maradék krémbe vegyítjük.Hűtőszekrénybe tesszük dermedni 15-20 percre, időnként megkevergetjük.A megtisztított, megmosott epreket - néhány szem kivételével, amit félreteszünk a díszítéshez - feldaraboljuk.A tejszínt kemény habbá verjük, - keveset szintén félreteszünk belőle a díszítéshez - óvatosan beleforgatjuk az eperdarabokat.A piskótát keresztben félbevágjuk, egyenletesen az alsó lapra halmozzuk a krémet, ráborítjuk a másik piskótalapot.Hűtőbe tesszük 2 óra hosszára.A süteményt porcukorral bőven meghintjük, felkockázzuk, a félretett tejszínhabbal, eperrel citromfű levélkékkel díszítjük.
Forrás: Tina magazin