Kávés csíkos kalács

  • 2018.03.04.
  • 7

Gyakran vagyok kísérletező kedvemben, ami azt jelenti, hogy szívesen próbálok valami olyan finomságot készíteni, amit eddig még nem. Az jutott eszembe, hogy sütök egy kávés csíkos kalácsot. Nos, a mintázattal nem voltam 100%-osan elégedett, de mégis megmutatom, mert annyira puha és finom lett, hogy mindenképpen említést érdemel.
Igazán foszlós péksüti, ami nem túl édes, de egy kis vajjal, mézzel vagy lekvárral megkenve könnyű fogás reggelire, egy ebéd után, vagy akár uzsonnára is remek.
Érdemes megvárni, míg teljesen kihűl, mert úgy szebben szeletelhető.Hozzávalók:*30 dkg liszt*5 dkg rétesliszt*1 nagy csipet só*2 ek cukor*2 dl tej*2,5 dkg friss élesztő*1 tojás sárgája*1 ek vaj*1 ek zsírA csíkozáshoz:*2 ek azonnal oldódó kávé*1 ek tej*1-2 ek lisztA lekenéshez:*1 kisebb tojás*1 ek tejA liszteket a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a zsiradékokat és rugalmas tésztát dagasztunk. Két egyenlő részre osztjuk. Az egyikhez adjuk a tejben feloldott kávét és 1-2 evőkanál liszttel összedolgozzuk. Letakarva legalább 1 órát kelesztjük mindkettőt.
A tésztákat enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és 4 mm vékonyra elnyújtjuk. A fehér lapra helyezzük a kávésat, majd a nyújtófát párszor átgurítjuk rajta. Feltekerjük, és sütőpapírral bélelt kalács formába rakjuk.
Letakarva 30 percet kelesztjük. Lekenjük egy kissé felvert tojás és tej keverékével, majd 180 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütéssel 30 perc alatt megsütjük.
Érdemes egy saslikpálcával átszúrni, hogy nem ragad-e már a tészta a pálcára.
Lekenjük tejjel, majd ha teljesen kihűlt, akkor recés késsel szeleteljük.A Facebookon is megtaláltok.Már Instagramon is fent vagyok.