Egyszerű foszlós kalács

  • 2018.02.10.
  • 0

Már többször elkészítettem ezt a habkönnyű kalácsot, de mindig olyan gyorsan elfogyott, hogy sohasem volt lehetőségem lefotózni. Nagy kedvencünk egy pohár tejjel. A gyerekek vajjal, házi sárgabaracklekvárral megkenve több szeletet is képesek eltüntetni egy ültő helyükben belőle.Hozzávalók 1 kalácshoz:*30 dkg liszt*5 dkg búzarétesliszt*0,5 kk só*2 dl tej*2 dkg friss élesztő*2 ek cukor*1 tojás sárgája*1 ek zsír*1 ek vaj*1 kisebb tojás+1 ek tej a lekenéshezAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy evőkanál cukorral megszórva. A liszteket elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, majd a tojással, vajjal, zsírral rugalmas tésztát dagasztunk. ha nagyon lágy, egy kevés liszttel korrigálhatjuk.Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.Enyhén lisztezett felületen kézzel téglalap alakúra lapogatjuk, feltekerjük, mint a bejglit és sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába fektetjük.Egy másik püspökkenyérformával letakarva 30 percet pihentetjük.A tetejét lekenjük egy kisebb tojás és tej keverékével.Előmelegített sütőben 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.A formából pár perc pihenés után kiemeljük és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.Recés késsel szépen szeletelhető.A Facebookon is megtaláltok.Már Instagramon is fent vagyok.