Kemencés oldalas káposztaágyon sülve- Costițe de porc pe pat de varză murată

  • 2018.01.23.
  • 9

Az étel ebben a kemencében sült
Hozzávalók 10 személyre:
a húshoz: 2 kg friss oldalas(lehet füstölt is), 1 dl olaj, 1 dl házi paradicsomszósz, 2 evőkanál paprikakrém, 5 cikk fokhagyma, só, 1/2 evőkanál frissen őrölt bors;a káposztához: 2 kg szálas savanyú káposzta, 2 nagy hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál fűszerpaprika, 2 evőkanál paprikakrém, szárított csombor és kapor, 10-15 dkg füstölt szalonna.Elkészítése:
1.Az oldalast a csontok között elvágjuk, bedörzsöljük sóval, 1-2 órát állni hagyjuk.2. Az áttört fokhagymát kikavarjuk az olajjal, a paprikakrémmel, a borssal meg a paradicsomszósszal, majd a húsra kenjük. További 1-2 órát állni hagyjuk.3. Az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre dinszteljük, félrehúzzuk, rászórjuk a fűszerpaprikát,
hozzáadjuk a paprikakrémet és felöntjük kevés vízzel.
4. A káposztát ha túl savanyú, átmossuk, lecsöpögtetjük, majd belekavarjuk a paprikás hagymát, morzsolt kaporral és csomborral ízesítjük.
5. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk és egy nagyméretű tepsi aljába tesszük.
6. A káposztát a szalonnára tesszük, kis mélyedéseket alakítunk ki benne, és belehelyezzük az oldalasokat.
7. Aláöntünk 1 dl vizet, majd a tepsi fedelével vagy alúfóliával befedjük. Felhevített sütőkemencébe toljuk.
8. 30 perc után a tepsit megforgatjuk, újabb 30 perc után pedig kifedjük és 20-30 percig pirulni hagyjuk.
Megjegyzés:A folyadék lehet kevésnek tűnhet, de épp elég, hisz a jól lezárt tepsiből nem párolog el.
Az étel kisebb adagban, sütőben is elkészíthető.
Costițe de porc pe pat de varză muratăIngrediente pentru 10 persoane:pentru carne: 2 kg costiță proaspătă
sau afumată de porc, 100 ml ulei, 100 ml sos de roși de casă, 2 linguri pastă de ardei, 5 căței de usturoi, sare, ½ linguriță piper proaspăt măcinat;pentru varză: 2 kg varză murată mărunțită, 2 cepe mari, 1 lingură untură, 1 lingură boia dulce, 2 linguri pastă de ardei, cimbru și mărar uscat, 10-15 g slănină afumată. Prepararea: 1.




Costița se feliază între oase, se freacă cu sare și se pune la rece pentru 1-2 ore. 2.




Usturoiul pisat se freacă cu uleiul, pasta de ardei, piperul și sosul de roșii, se unge peste costiță, și se mai lasă la temperatura camerei 1-2 ore.