Gyömbéres sütőtök krémleves

  • 2017.11.09.
  • 8

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg megpucolt sütőtök, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 evőkanál vaj, 2+1 dl tejszín, 1 teáskanál reszelt gyömbér, só, olaj. Elkészítése: A sütőtökből 15-20 dkg-ot félretesszük, a többit kockákra vágjuk a megpucolt sárgarépával együtt. Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük a vajon, hozzáadjuk a sütőtököt meg a sárgarépát, megsózzuk és felöntjük annyi vízzel amennyi jól ellepi. Lefedjük, 20-25 percig főzzük, majd félrehúzzuk és letöltünk a levéből. Hozzáadunk 2 dl tejszínt és botmixerrel krémesre dolgozzuk, közben annyi főzőlevet adunk töltünk vissza, hogy krémes állagú levest kapjunk. Beletesszük a gyömbért, visszatesszük a tűzre és egyet lobbantunk rajta. A félretett sütőtököt krumplihámozóval vékony szeletekre vágjuk és forró olajban ropogósra sütjük. A levest tejszínnel és a sütőtök forgáccsal tálaljuk. Megjegyzés: A levest édesen és elkészíthetjük: ha a hagymát lecseréljük 1 teáskanál cukorra, teljesen más ízvilágú desszertlevest kapunk.