Céklás desszertkenyér -Pâine cu sfeclă și brânză feta

  • 2017.11.10.
  • 7

Hozzávalók: 30 dkg kenyérliszt, 1 teáskanál szárított élesztő, 1 teáskanál méz, 2 dl langyos víz, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál puha vaj, 1 teáskanál só, 10 dkg főtt
cékla, 1 evőkanál balzsamecet, 10 dkg fetasajt, 1 marék dió, 1 evőkanál köménymag, kevés tojás vagy tojásfehérje a kenéshez.Elkészítése:
1.




A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe öntünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a mézet meg az élesztőt és 15 perc alatt felfuttatjuk. 2.




Hozzáadjuk a tejfölt, a vajat meg a sót és a maradék vízzel megdagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, 40 percig kelni hagyjuk. 3.




A céklát lereszeljük és összekeverjük a balzsamecettel, a fetasajtot összemorzsoljuk, a diót pedig felaprítjuk. 4.




A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kézzel téglalap alakúra lapítjuk, majd rászórjuk a céklát, a fetasajtot, a diót meg a kömény ¾ részét. 5.




Középen elfelezzük, minkét rész középről kezdve felcsavarjuk, majd a két rudat összefonjuk. 6.




Kalácsformába tesszük, 20 percig kelni hagyjuk, majd lekenjük tojással és megszórjuk a megmaradt köménnyel. 180 fokon, 30 percig sütjük.
Pâine cu sfeclă și brânză fetaIngrediente: 300 g făină tip 650, 1 linguriță drojdie uscată, 1 linguriță miere, 200 ml apă călduță, 1 lingură smântână, 1 lingură unt moale, 1 linguriță sare, 100 g sfeclă fiartă, 1 lingură oțet balsamic, 100 g brânză feta, 1 pumn nuci, 1 lingură semințe de chimen, 1 ou pentru uns. Prepararea:
Făina se cerne într-un castron, se face o adâncitură în mijloc. Se toarnă 100 ml apă, se adaugă mierea și drojdia și se lasă 150 minute la crescut, apoi se adaugă smântâna, untul, sarea și apa rămasă, și se frământă un aluat elastic. Se acoperă, se lasă 40 minute la dospit. Sfecla se dă pe răzătoare, se amestecă cu oțetul și puțină sare, brânza feta se sfărâmă, iar nucile se mărunțesc. Aluatul dospit se întinde pe planșeta presărată cu făină o foaie dreptunghiulară, se presară sfecla, brânza feta, nucile și semințele de chimen(s