Paradicsomlekvár

  • 2017.09.04.
  • 2

Bár szokatlannak tűnhet a paradicsom párosítása cukorral, de
igazából egy nagyon
finom, különleges ízvilágú lekvár a végeredmény, amit mindenki a saját kedvenc fűszereivel ízesíthet kedve szerint. A lekvár jól passzol sajtok és sültek mellé, de egy sima vajas kenyéren is nagyot tud dobni.
ParadicsomlekvárHozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 1 lilahagyma, 1 marék bazsalikomlevél, 4 evőkanál olívaolaj, 15 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál fehérbors, kevés balzsamecet, só. .Elkészítése: 1.




A paradicsomokat megmossuk, keresztben bemetszük, majd 1 percre forró vízbe tesszük.2.




A héját lehúzzuk, a szárvégét kivágjuk, a paradicsomhúst pedig összevágjuk. 3.




A megpucolt hagymát apróra vágjuk, a megmosott bazsalikomleveleket pedig felaprítjuk.4.




A hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk és közepes lángon kb. 15 percig főzzük.5.




Mikor kezd besűrűsödni hozzáadjuk a cukrot és további 10 percig főzzük. 6.




A végén fahéjjal, borssal és kevés ecettel ízesítjük, 2-3 percig forraljuk, majd tiszta, csírátlanított üvegekbe tesszük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.