Orosz hússaláta

  • 2017.04.11.
  • 5

Hozzávalók 6-8 személyre: 20 dkg főtt krumpli, 1 zöldhagyma, 25 dkg főtt marhahús(csirke vagy sertéshús is lehet), 3-4 savanyú uborka, 20 dkg főtt sárgarépa, 15 dkg sajt, 6 főtt tojás, 2,5-3 dl majonéz, petrezselyemzöld, só, bors,
1 teáskanál cukor, 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj.
Elkészítése:
Páclevet készítünk: 3 dl vízhez
hozzáadunk 1/2 teáskanál sót, a cukrot, az olajat és az ecetet, összekeverjük, majd beletesszük a kis kockákra vágott, még meleg krumplit. 1 órát állni hagyjuk, az utolsó 10 percben hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet is, majd leszűrjük, hagyjuk jól lecsöpögni és egy kis tálkába tesszük.
A húst, az uborkát meg a sárgarépát is kis kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük, mindegyiket külön-külön kis tálkákba rakjuk.
A tojássárgákat kisebb darabokra morzsoljuk, a sárgarépához tesszük.
A majonézt a tálkákban lévő hozzávalókhoz szükség szerint szétosztjuk, a húsos és sárgarépás masszákat sózzuk, borsózzuk.
Egy tányér közepére egy henger alakú poharat állítunk, majd köréje rétegezzük a salátákat a következő sorrendben: krumplis, húsos, uborkás, sárgarépás, sajtos, majd késsel körbesimítjuk.
A poharat benne hagyjuk és fóliával lefedjük, majd estéstől reggelig(vagy legalább 2-3 órát)hűtőben tartjuk.
Másnap a poharat kihúzzuk, a tojásfehérjét lereszeljük és a salátakoszorúra szórjuk.
Sárgarépával, paprikával, zöldhagymával és petrezselyemzölddel díszítjük.