Nemzeti torta

  • 2017.03.15.
  • 9

Hozzávalók 22 cm-tortához:
a piskótához: 5 tojás, 10 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszta kiwis réteghez: 3-4 érett kiwi, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál cukor, 5 g zselatina gránátalmás réteghez: 2 gránátalma leve, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál cukor, 5 g zselatina krémhez: 20 dkg krémes tehéntúró, 1 vaníliás ízű pudingpor, 4 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 2 dl tejszín, 10 g zselatina sziruphoz: 1,5 dl víz, 3 evőkanál citromlé, 1 teáskanál cukora díszítéshez: 2,5 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor,
1 kiwi, 1 gránátalma magjaiElkészítése:
A piskótához a tojásokat egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverő legnagyobb fokozatán addig verjük, míg vastag krémhab nem lesz, majd könnyedén beleforgatjuk a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, 22 cm-es tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, két lapba vágjuk.
A kiwis réteghez a kiwit megpucoljuk, villával összetörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, rátöltjük a citromlevet meg 0,5 dl vízet és felforraljuk. Mikor langyosra hűlt, sűrű szitán átpasszírozzuk(2 dl gyümölcslé szükséges) és belekavarjuk a 0,5 dl vízben feloldott zselatint.
A gránátalmás réteghez a gyümölcs magjait kiverjük, a levét pedig felfogjuk és hozzáadjuk a citromlevet. Kipótoljuk annyi vízzel, hogy 2 dl legyen, hozzáadjuk a cukrot és felmelegítjük, majd belekavarjuk a 0,5 dl vízben feloldott zselatint.
A krémhez a pudingport összekavarjuk a cukorral meg a tejjel, közepes lángon megfőzzük, belekavarjuk a reszelt citromhéjat és hűlni hagyjuk. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, kissé felmelegítjük. A kihűlt pudingot kézi mixerrel felhabosítjuk, kanalanként adagolva beledolgozzuk a tehéntúrót, a zselatint a végén pedig beleforgatjuk a felvert tejszínt is. A krémet három részre osztjuk.
A szirup hozzávalóit összekavarjuk. Mielőtt a tortát összerakjuk, a gyümölcszseléket folyósra melegítjük(ne legyen forró). A kapcsos tortaformát kibéleljük háztartási fóliával, beletesszük az első lapot, meglocsoljuk a sziruppal, rákenjük az első adag krémet, rátöltjük a zöld zselét és 10 percre hűtőbe tesszük. Mikor a zselé megdermedt, rákenjük a második adag krémet, rátöltjük a piros zselét és újból dermedni tesszük, majd rákenjük az utolsó adag krémet is. A piskótalapot meglocsoljuk sziruppal és befedjük vele a tortát. 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd tortatálra emeljük. A tejszínhabot felverjük a porcukorral, csillagcsőves habzsákba kanalazzuk és bevonjuk vele a tortát. Kiwi szeletekkel és gránátalma magokkal díszítjük.