Narancsos karamellszószban posírozott körte - Pere poșate în sos de caramel

  • 2017.02.19.
  • 7

Hozzávalók 2 személyre: 4 kemény húsú körte, tejszínhab, 10 dkg cukor, 2 dl narancslé, 4 dl víz, 2-3 db. narancshéj, 1 rúd vanília, 1 rúd fahéj, 1 csillagánizs, 1 evőkanál hideg vaj.
Elkészítése: A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, félrehúzzuk, felöntjük a vízzel(vigyázat, fröcsköl!), majd visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Hozzáadjuk a narancslét, a vanília kikapart magjait és a héját, a fahéjat, a csillagánizst meg a narancshéjat és lefedve 4-5 percig forraljuk, majd félrehúzzuk. A körtét meghámozzuk, betesszük a fűszeres lébe és takaréklángon 20 percig posírozzuk. Fogpiszkálóval ellenőrizzük le a körte állagát, ha jónak találjuk, félrehúzzuk és a lében hagyjuk kihűlni. A körtéket kivesszük, a levet átszűrjük és nagy lángon redukáljuk, míg kb. 1 dl lé marad. Félrevesszük és belekavarjuk a hideg vajat, majd a szószt teljesen kihűtjük. A körtét tejszínhabbal vagy fagylalttal, a szósszal leöntve tálaljuk.
Pere poșate în sos de caramelIngrediente pentru 2 persoane:
4 pere cu pulpa tare, 100 g zahăr, 200 ml suc de portocale, 400 ml apă, 2-3 bucăți coji de portocală, 1 baton vanilie, 1 baton scorțișoară, 1 anason stelat, 1 lingură unt rece, frișcă. Prepararea:
Zahărul se caramelizează într-un vas,
se toarnă apa, sucul de portocale, semințele din batonul de vanilie, scorțișoara, anasonul stelat, coaja de portocale și se fierbe 4-5 minute, după care se reglează flacăra la minim și se pun perele. Se poșează 20 minute, se verifică cu o scobitoare. Dacă perele sunt fierte, se ia deoparte și se lasă la răcit în zeama caramelizată, după care se scot pe farfurie, iar zeama se strecoară și se pune înapoi la fiert, la foc moderat, până ce sosul scade și rămâne cca. 100-150 ml. Se ia deoparte, se adaugă untul
împărțit în 2-3 bucăți, se amestecă și se lasă la răcit. Perele se servesc cu sosul caramel și cu frișcă bătută.