Forgácsfánk

  • 2017.02.17.
  • 3

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál gyümölcspálinka, 1 teáskanál rum eszencia, 1 citrom reszelt héja, 5 dl olaj,
10 dkg porcukor.Elkészítése:
1. A kimért lisztet gyúródeszkára tesszük, közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a tojássárgákat, a pálinkát, a rum eszenciát, a sót és a reszelt citromhéjat.2. Hozzáadjuk a tejfölt, előbb egy villával összekavarjuk, majd kézzel összegyúrjuk. Ha szükséges, még egy kevés tejfölt vagy lisztet adunk hozzá, míg egy rugalmas állagú tésztát kapunk.
3. A tésztát letakarjuk és 30 percig pihenni hagyjuk.
4. Megszórjuk liszttel és 1-2 mm vastagságú lappá nyújtjuk.
5. A lapot derelyevágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk, középen a csíkokat elvágjuk.
6. A tésztacsíkokból hurkot kötünk, de nem szorítjuk meg.7. Közepesen forró olajban világosra sütjük. Vigyázat, mert nagyon hamar sül!8. Szűrőben lecsöpögtetjük, majd még melegen porcukorba hempergetjük.
Megjegyzés: A pálinka azért szükséges, hogy ne szívja magába az olajat, nem mellesleg, kissé hólyagos is lesz a fánk tőle. Nem kell félni,
a megsült fánkon nem érzik az íze.