Zsufa azaz savanyú mártás

  • 2017.02.03.
  • 4


Misztótfalusi Kis Miklós: Szakáts mesterségnek könyvetskéjé-bőlEzt a mártást madárhoz(fácán, fürj, galamb), de bárányhoz és főtt tojáshoz is készítették.
Hozzávalók 4 személyre: 8 alsócomb, 2 szeletfüstölt szalonna, 1 hagyma, tárkony, tárkonyecet, 3 tojás, 2 dl tejföl, gyömbér, sáfrány, bors, só.Elkészítése: A szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Beletesszük a csirkehúst, az apróra vágott tárkonyt, sózzuk, borsózzuk és felöntjük vízzel, majd puhára pároljuk. A levét majdnem teljesen elpárologtatjuk(kb. 2 dl maradjon). A húst egy tálra kivesszük. A tojásokat felverjük a tejföllel, hozzáadunk egy csipetnyi sáfrányt, 1 teáskanál reszelt gyömbért, és habverővel
tovább verve, vékony sugárban beletöltjük a csirke alaplevet. A mártást visszatöltjük a lábosba, visszatesszük a kályha szélére
és erőteljesen verjük, míg besűrűsödik. Nagyon kis lángon kell készíteni, hogy a tojás ne csomósodjon be. Mikor elég sűrű, tárkonyecettel ízesítjük és visszatesszük a húst.
Megjegyzés:
Eredetileg kenyérszeleten tálalták, de galuska vagy főtt tészta jól illik hozzá.