Opera szelet

  • 2016.12.23.
  • 4

Hozzávalók:
a lapokhoz: 4 tojásfehérje, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 4 egész tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg mandulaliszt, 5 dkg liszt, 4 dkg olvasztott vaj
a kávékrémhez: 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 0,6 dl tej, 1 teáskanál instant kávé, 20 dkg vaja csokoládékrémhez: 15 dkg 50 %-os csokoládé, 110 ml tejszín, 1 evőkanál méz, 5 dkg vaja sziruphoz: 1,5 dl főtt kávé, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál kávélikőra glazúrhoz: 15 dkg 50 %-os csokoládé, 4-5 evőkanál olajElkészítése:
A lapokhoz a a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval meg a cukorral. Az egész tojásokat felverjük a porcukorral, belekavarjuk a mandulaliszt és liszt keverékét, a vajat, végül pedig a tojásfehérje habot. A masszából sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsiben, kb. 8-10 perc alatt, három lapot sütünk.
A kávékrémhez a tejet felforraljuk, feloldjuk benne az instant kávét. A tojássárgáját összekavarjuk a cukorral, majd folytonos keverés mellett beletöltjük a forró kávés tejet. Vízgőz fölött besűrítjük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. A szintén szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, kanalanként beledolgozzuk a tojáskrémet.
A csokoládékrémhez a tejszínt a mézzel melegedni tesszük, hozzáadjuk az összetördelt csokoládét meg a vajat és egynemű krémmé kavarjuk. Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd kézi mixerrel felhabosítjuk.A sziruphoz a hozzávalókat összeverjük.
A glazúrhoz a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük az olajat és egynemű krémmé kavarjuk.
Az alsó lapot lekenjük a
glazúr felével, hűtőbe tesszük. Mikor megdermedt megfordítjuk, hogy a csokoládés réteg kerüljön alulra, meglocsoljuk sziruppal és lekenjük a kávékrém felével. Ráhelyezzük a második lapot, meglocsoljuk sziruppal és rákenjük a csokoládés krémet, majd befedjük a harmadik lappal, ezt is meglocsoljuk sziruppal és rákenjük a megmaradt kávékrémet. Egy felmelegített, széles pengéjű késsel simára kenjük a felületét. 15 percre hűtőbe tesszük, majd rásimítjuk a megmaradt glazúrt(ha szükséges, újramelegítjük). Másnap forró vízben tartott, letörölt késsel szeleteljük.
Prăjitura OperaIngrediente:
pentru foi:
4 albușuri, 50 g zahăr, un praf de sare, 4 ouă întregi, 150 g zahăr pudră, 150 g făină de migdale, 50 g făină albă, 40 g unt topitpentru crema de cafea: 4 gălbenușuri, 100 g zahăr, 60 ml lapte, 1 linguriță cafea instant, 200 g untpentru crema de ciocolată: 150 g ciocolată cu 50 % conținut minim de cacao, 110 ml frișcă, 1 lingură miere, 50 g untpentru sirop: 150 ml cafea, 1 linguriță zahăr, 1 linguriță lichior de cafeapentru glazură:
150 g ciocolată cu 50 % conținut minim de cacao, 4-5 linguri uleiPrepararea:

Pentru foi albușurile se bat spumă cu zahărul și cu sarea. Ouăle întregi se bat cu mixerul de mână împreună cu zahărul pudră, se adaugă
amestecul de făină de migdale și făină albă, untul topit și răcorit, iar la sfârșit se încorporează spuma de albuș. Din compoziție se coc pe rând trei foi în cca 8 minute,
într-o tavă de mărime medie, tapetată cu hârtie de copt.
Pentru crema de cafea se înfierbântă laptele, se adaugă cafeaua i