Brassói torta - Tort Brașov

  • 2016.12.31.
  • 9

Hozzávalók:
a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál liszt;a mazsolás réteghez: 15 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 0,5 dl rum, 0,5 dl narancslé, 2 evőkanál porcukor;
a krémhez: 4 dl tej, 4 tojás sárgája, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1/2 rúdvanília, 10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj;a díszítéshez: 2,5 dl tejszín, narancs, csokoládé díszek.Elkészítése:
1. A mandulát 1 percre forró vízbe dobjuk, majd a barna héját lehúzzuk. Késes aprítóban összevágjuk vagy diódarálóval ledaráljuk, egy tálba tesszük az apróra vágott mazsolával és a porcukorral együtt.
2. Rátöltjük a rum és narancslé keverékét, összekavarjuk és 24 órára hűtőbe tesszük.
3. A tojássárgáját kikavarjuk a porcukor felével meg a vaníliás cukorral, a tojásfehérjét felverjük a megmaradt porcukorral, majd a két masszát összevegyítjük és belekeverjük a lisztet. 22-24 cm-es tortaformába simítjuk és 175 fokon, 20-25 percig sütjük.4. A tojássárgáját összekeverjük a liszttel, a porcukorral és vanília kikapart magjaival, felöntjük a tejjel és vízgőz fölött besűrítjük. Mikor vastagszik, belekeverjük a lereszelt csokoládét, majd szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk.
5. A vajat kihabosítjuk, kanalanként adagolva beledolgozzuk a csokoládés tojáskrémet.
6. A tortalapot visszatesszük a fóliával kibélelt tortaformába és rátesszük a mazsolás-mandulás keveréket, majd egy evőkanál hátával elsimítjuk.
7. A mazsolás rétegre simítjuk a csokoládés krémet, a fólia lelógó széleit ráhajtjuk, 3-4 órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
8. Tálalás előtt bevonjuk a felvert tejszínhabbal és naranccsal meg csokoládédíszekkel díszítjük.
Tort BrașovIngrediente:
pentru blat:
6 ouă, 6 linguri zahăr, 6 linguri făină, 1 plic
zahăr vanilat, Crema 1: 100 g migdale, 150 g stafide, 50 ml rom, 50 ml zeamă de portocale, 2 linguri zahăr pudră Crema 2: 400 ml lapte, 4 gălbenușuri, 4 linguri zahăr pudră, 2 linguri făină, jumătate baton vanilie, 100 g ciocolată rasă, 100 g untpentru decorare: 250 ml frișcă, portocalePrepararea:

Pentru crema 1 migdalele se opăresc, se curăță de coajă și se macină, apoi se pun într-un castron împreună cu stafidele mărunțite. Se adaugă zahărul pudră, romul și zeama de portocale, se amestecă și se lasă să stea 12 ore.