Gombás derelye

  • 2016.10.13.
  • 8

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 18-20 dkg liszt, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, só; a töltelékhez: 35 dkg gomba, 1 hagyma, 2-3 evőkanál olaj, 2 evőkanál paprikakrém, 5 dkg vaj,
petrezselyemzöld, só, borsElkészítése:
1. A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még langyosan meghámozzuk és áttörjük.
2. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, kevés sót, és egy kanállal elkezdjük beledolgozni a lisztet.3. Mikor kanállal már nem tudjuk keverni, lisztezett felületre szedjük.4. Annyi lisztet dolgozunk még bele, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
5. Az apróra vágott hagymát meg gombát az olajon megpároljuk, hozzáadunk 1 evőkanál paprikakrémet, petrezselyemzöldet, sózzuk, borsózzuk. Hűlni hagyjuk. 6. A derelyetésztát lisztezett felületen, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.7. 6x6cm-es négyzetekre vágjuk.
8. Mindegyik négyzet közepére 1-1 teáskanálnyi gombás tölteléket teszünk.
9. A négyzeteket félbehajtjuk, ügyelve, hogy a töltelék középen maradjon.10. Lisztbe mártott villával a derelyék szélét lenyomjuk.
11. Enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a derelyéket és addig főzzük, míg feljönnek a víz szénére.
12. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, belekavarjuk a megmaradt paprikakrémet meg a felvágott petrezselyemzöldet és beleforgatjuk a kifőtt derelyét. Azonnal tálaljuk.