Finom tojásétel

  • 2016.10.04.
  • 8

A
„Háztartás - A magyar háziasszonyok közlönye” , 1895-1920 között,
havonta háromszor megjelenő folyóirat volt, melyet 1895 januárjárjától Urainé Hentaller Lilly, 1912-től Kürthy Emilné, 1919-től pedig Sárosi Bella szerkesztettek. A folyóirat

háztartási, gyereknevelési, egészségügyi, állattartási, kertészeti és konyhai rovatokat tartalmazott, ezek mellett szépirodalmi olvasmányokat, zenei, képzőművészeti és sport híreket lehetett olvasni benne. A konyha rovatban az olvasok által beküldött receptek voltak megjelenítve, ételek, sütemények, édességek, italok, disznóvágás, befőzés címkék alatt kategorizálva. Minden évben a megjelent lapok és a karácsonyi különkiadás vászonkötésű könyv formájába lettek összekötve. Az alábbi recept az 1906-ban megjelent folyóirat-könyvből
készitettem, melyet ezúton is köszönök
Petru Cioară-nak, a Bábes-Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott fizika tanárának.
Finom tojásételHozzávalók 4 személyre: 6 evőkanál vagdalt sonka(vagy főtt füstölt nyelv), 6 evőkanál szitált zsemlemorzsa, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 6 tojás, 8 evőkanál tejszín, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 teáskanál étkezési keményítő, só, bors, vaj és zsemlemorzsa a formához.Elkészítése: Egy kuglóformát jól kikenünk vajjal és beszórjuk zsemlemorzsával. A vagdalt sonkát összekeverjük a zsemlemorzsával meg
a petrezselyemzölddel, meglocsoljuk 2 evőkanál olvasztott vajjal és 4 evőkanál tejszínnel, majd összekavarjuk és a kuglófforma aljába tesszük. A tojásokat egy tálba törjük, hozzáadjuk a megmaradt vajat meg tejszínt, rászórjuk az étkezési keményítőt, sót meg borst és elhabarjuk, majd a sonkára öntjük. Előmelegített sütőben, 150 fokon, kb. 20 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát! Ha átsült, még forrón tányéra borítjuk és melegen tálaljuk.