Borzselés húspástétom

  • 2016.10.25.
  • 8

Hozzávalók 6-8 személyre: 30 dkg marha lapocka, 30 dkg
sertés lapocka, 30 dkg sertésmáj, 10 dkg krumpli, 25 dkg szalonna, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1,5-2 dl zsíros tejszín, 1 dl vörösbor, 0,5 dl olaj, 2 evőkanál méz, 4 borokabogyó, 1 teáskanál kakukkfű, 1/2 teáskanál koriandermag,
1/2 teáskanál színes bors, 2-3 babérlevél, fél citrom, 20 kapribogyó, só;a zseléhez: 3 dl vörösbor, 1 rúd fahéj, 2-3 szem szegfűbors, 1 csillagánizs, 7 g zselatin Elkészítése:
A húsokat kb. 3x3 cm darabokra vágjuk és egy tálba tesszük. 2 borokabogyót, a koriadnermagot meg a borst mozsárban összetörjük, rászórjuk a húsra, hozzáadjuk a megmaradt egész borokabogyót, a kakukkfűvet, a babérlevelet,
a citrom reszelt héját, ráöntjük az olajat és alaposan bedörzsöljük. Fóliával lefedjük és 24 órán át hűtőben érleljük. A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, szeletekre vágjuk, a szalonnát pedig kis kockákra, majd sütőtálba rakjuk, rátesszük a húst, hozzáadjuk a mézet, megsózzuk és összekavarjuk. Ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy kb. félig ellepje. Fóliával lefedjük és sütőben, két és fél-három órán át, lassú tűzön pároljuk. A végén levesszük a fóliát és hagyjuk zsírjára sülni. A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és melegen áttörjük. A májat forró vízben, 15-20 percig főzzük, majd még langyosan, a hússal együtt kis lyukú tárcsán, kétszer ledaráljuk. Késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk az áttört krumplit, a tejszínt, majd krémesre kavarjuk. Ha szükséges, még sózzuk. A végén beleforgatjuk a kapribogyót és tálba simítjuk. A bort felforraljuk a fűszerekkel, félrehúzzuk és belekavarjuk az előzőleg 0,5 dl vízben feloldott zselatint. Langyosan a pástétomra töltjük, majd 6 órát hűtőben dermesztjük.