Birskörte zselé

  • 2016.10.19.
  • 6

Ha kompótot készíttek birsből vagy almából, ne dobjátok ki a héjukat. Finom zselét lehet még belőlük készíteni.Hozzávalók: 1 kg birshéj, 50 dkg piros almahéj, kb. 50 dkg cukor.Elkészítése: A birs és almahéjat egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, lefedjük, majd kis lángon addig főzzük, míg pépesre puhul. Ha esetleg a leve nagyon elfőne és a héj még nem puha, feltöltjük kevés meleg vízzel.
Mikor megpuhult, sűrű szitán vagy vászonanyagon átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni(akár egy egész éjszaka is). Másnap a levet lemérjük, hozzáadjuk a cukrot( ½
l léhez 50 dkg cukor) és kis lángon addig főzzük, míg hideg vízbe cseppentve zselés állagot vesz fel. Tiszta üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.