Birskörtesajt

  • 2016.10.20.
  • 0

Hozzávalók: 2 kg birsalma,
1,2 kg cukor, 1 citrom.Elkészítése: A birskörtét vagy -almát megmossuk, a magházát meg a hibás részeket eltávolítjuk és
héjával együtt cikkekre vagy kockákra vágjuk. Egy edénybe tesszük, meglocsoljuk a citromlével és felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen, majd kis lángon, fedő nélkül puhára főzzük. Félrehúzzuk, kicsit hűlni hagyjuk és botmixerrel pürésítjük, ha jónak látjuk, szűrön átszűrjük, hogy az esetleges darabok ne kerüljenek bele. Hozzáadjuk a cukrot és állandó kavarás mellett, kis lángon, kb. 30 percig főzzük(vigyázat, mert nagyon pöfög). Kevés próbát veszünk egy kistányérra, hűtőbe tesszük és ha pár perc alatt kocsonyásodni kezd, akkor készen van. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és
hűvös, száraz helyen tartjuk, pár nap után egy azonos méretű lapítóra fordítjuk és szikkadni hagyjuk.