Bográcsos paradicsomos halleves

  • 2016.06.23.
  • 4

Hozzávalók 10 személyre: 15 dkg füstölt szalonna,
2 kg apró hal, 2 kg halfej és halfarok( a legjobb a harcsa
feje), 1 kg hagyma, 1 fej fokhagyma, 1,5 kg sárgarépa, 50 dkg petrezselyemgyökér zöldjével, 1 nagy zeller zöldjével, 1 kg paprika, 2-3 paradicsompaprika,
3-4 csípős paprika, 2 kg paradicsom, só, 1 evőkanál bors, 4-5 evőkanál
fűszerpaprika.
Elkészítése:
1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A hagymát szeletekre, a gyökérzöldségeket karikákra vagy szeletekre, a paprikákat nagyobb darabokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
2. A halakat meg a halfejeket hideg vízben kiáztatjuk, alaposan megmossuk.
3. A kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük, a borgács aljában hagyjuk. Rétegekben ráhelyezzük a következőket: a hagymát, rá a sárgarépát. a petrezselyemgyökeret meg a zellert.4. A zeller meg a petrezselyemleveleket megmossuk és rátesszük a zöldségekre.
5. A zöldségere ráhelyezzük a halakat, a halfejeket és a halfarkakat.
6. A halra tesszük a paprikákat, a félbe vágott csípőspaprikát és legfelül
a paradicsomcikkeket. Megsózzuk, felöntjük annyi vízzel amennyi bőven ellepi, majd nagy tűzőn, zubogva főzzük. Nem kavarjuk!
7. A keletkező habját szűrőkanállal leszedjük, mikor nem még keletkezik hab, rászórjuk a fűszerpaprikát meg a borst.
8. Addig főzzük, míg a halhús leválik a csontról, a zöldségek pedig megpuhulnak. Ha levesszük a tűzről, pár perc után látható, amint a kollagén a leves tetején kezd bebőrözni.
9. 10 percig pihentetjük, majd a halat meg a zöldségeket külön edényekbe kivesszük. A levet átszűrjük, a zöldségeket szűrőn átpasszírozzuk és betesszük a levesbe.
10. A halat kicsontoljuk és tálaláskor a levesbe tesszük.