Sonkagombóc leves

  • 2016.04.01.
  • 3

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg főtt füstölt sonka, 2 l sonkalé, 1 kis hagyma, 1 szelet kenyér, 1 evőkanál liszt, 2-3 újhagyma, 2 sárgarépa, 5 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, só, petrezselyemzöld, citromlé.Elkészítése: Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a vaj felén, majd kihűtjük. A kenyeret vízbe áztatjuk, majd kiszorítjuk, a sonkával és a hagymával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk az összevágott petrezselyemzöldet, a lisztet,
borssal, és ha szükséges, sóval ízestjük, összekavarjuk és hűtőbe tesszük. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és megdinszteljük a megmaradt vajban. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, kicsit átsütjük, majd felöntjük a sonkalével és közepes lángon, kb 10 percig főzzük. A sonkás masszából diónyi gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe. A tejszínt kevés forró lével hőkiegyenlítjük és beletöltjük az ételbe. Tálaláskor citromlével savanyítjuk.