Vadas gomba

  • 2015.08.18.
  • 9

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg erdei csiperke, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, 1 babérlevél, só, bors, ecet; a körethez: 2 tojás, 4 evőkanál víz, 20 dkg liszt, petrezselyemzöld, metélőhagyma.
Elkészítése: A gyökérzöldségeket megpucoljuk, karikára vágjuk és 2 evőkanál olajon kissé átpirítjuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, megsózzuk és főni tesszük. Közben a hagymákat apróra vágjuk, a gombát megmossuk és szeletekre vagy negyedekbe vágjuk. A megmaradt olajat és a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk, a végén hozzáadjuk a fokhagymát is. Ekkor rádobjuk a gombát, kissé megsózzuk és addig pároljuk, míg a keletkező leve elfő. Az időközben megfőtt zöldség levét leszűrjük(egy keveset hagyunk az alján), a babérlevelet kivesszük és botmixerrel pürésítjük. Belekavarjuk a mustárt és ízlés szerint ecetet. A gombát megszórjuk a cukorral, majd rátöltjük a zöldségpürét és felöntjük a tejszínnel. Sóval, borssal és ha szükséges, további ecettel ízesítjük. 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és lefedve pihentetjük. A körethez a tojásokat felverjük a vízzel, belekavarjuk a lisztet és nokedlinél kicsit sűrűbb masszává dolgozzuk. A végén belekavarjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet meg a metélőhagymát és megsózzuk. Forró, enyhén sós vízbe evőkanálnyi gombócokat
szaggatunk kifőzzük, majd leszűrjük és a vadas gombával tálaljuk.