Csorbaleves húsgombóccal

  • 2014.10.06.
  • 9


Hozzávalók 4 személyre: 2-3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 3-4 dl korpacibere, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, só, lestyánlevél; a húsgombóchoz: 30 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 2 evőkanál rizs, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál olaj, petrezselyemzöld, só, bors Elkészítése:
1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A hagymát apróra, a sárgarépát karikára, a petrezselyemgyökeret meg a zellert kockára vágjuk. 2. Az olajat felhevítjük és megdinszteljük benne a zöldségeket. 3. Felöntjük vízzel, megsózzuk és addig főzzük, míg a zöldségek majdnem puhára főnek.
4. A húsgombóchoz a darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet, a rizst, a tojást, sózzuk, borsozzuk és összedolgozzuk. 5. A masszából olajos kézzel dió nagyságú gombócokat formázunk.
6. Mikor a zöldségek majdnem puhák, beletesszük a a húsgombócokat és megfőzzük.
7. A lestyánlevelet megmossuk, apróra vágjuk és beletesszük a levesbe.
8. A korpaciberét beleöntjük a levesbe és felforraljuk, majd eloltjuk alatta a tűzet. 9. A tejfölt kikavarjuk a tojássárgájával. 10. A forró levesből merítőkanállal lassan felöntjük a tejfölös keveréket. 11. A tejfölös keveréket visszaöntjük a levesbe.
A recept megjelent az Ünnepi menük könyvben.