Vaníliafagylalt sós karamellás pattogtatott kukoricával

  • 2014.06.25.
  • 9

Hozzávalók: 10 dkg natúr pattogtatott kukorica; a vanília fagylalthoz: 5 dl tejszín, 5 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 1 rúd vanília; az öntethez: 12 dkg cukor, 3 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1-2 csipetnyi só Elkészítése:
A vanília fagylalthoz a tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, majd hozzáöntjük a tejszínt. A vanília magjait kikaparjuk, beletesszük a tojásos keverékbe és vízgőz fölött, lassú tűzön, puding sűrűségűre főzzük miközben folyamatosan kavarjuk, nehogy a tojás összekapja. Félrehúzzuk a tűzről, kicsit kihűtjük, majd dobozba töltjük és mélyhűtőbe rakjuk, 1/2 óránként, összesen 3-4 alkalommal átkavarjuk, majd hagyjuk megfagyni.Az öntethez a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat és elkeverjük, hogy felolvadjon. A tejszínt felmelegítjük és ráöntjük a karamellre, megsózzuk,
majd 1-2 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, egy öntetes kancsóba töltjük és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor a fagylaltkelyhek aljába pattogtatott kukoricát teszünk, leöntjük a karamellöntettel, ráhelyezünk 2-2 fagylalt gombócot, tetejére újból pattogtatott kukoricát szórunk, és leöntjük az öntettel.

Címkék

Fagylalt Karamell