Domika- M.Tothfalusi Miklos: Szakátsmesterségek könyvetskéje

  • 2014.11.25.
  • 7

M.Tothfalusi Miklos: Szakátsmesterségek könyvetskéje Domika Egy tálba szelj kenyeret vékonyon szeltenként egy renddel, azt mindjárt túrózd meg, mégis más réteg szeletet, megint túrót közben, és mind így, amíg a tál megtelik: azonban légyen egy fazékban tiszta forró víz, abban só, és azzal öntsd meg a tálban a domikát, jó melegen, más tállal fedd bé; ha elissza a vizet, megint tölts reá: ez meglévén ha sok víz marad rajta, szűrd le, felül vajazd meg; ha pedig kalácsból csinálsz domikát, annál jobb lesz.
Domika 1 személyre Hozzávalók: 1 zsemle vagy 3-4 szelet kalács, 8-10 dkg tehéntúró, 3 dkg vaj, 2 evőkanál tej, só Elkészítése:
A zsemlét 4 szeletre vágjuk, egymásra rétegezve, mindegyikre túrót teszünk, majd az utolsó szelettel befedjük. Enyhén sós tejjel meglocsoljuk, majd a tetejére tesszük a vajat és forró sütőben, 10 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
A domika az eredeti recept szerint egy nagyon elázott kenyér, ami az akkori korban megszokott volt, de mai ízvilágnak nem hiszem hogy megfelelne. Éppen ezért a kenyeret nem áztattam el, csak kívülről priccoltam meg, és nem vízzel, hanem tejjel. Az étel melegen nagyon finom volt.
Erdélyben juhtúróval is szokták készíteni.