Egyszerű fehér kenyér

  • 2014.08.15.
  • 7

Hozzávalók: 50 kg liszt, 340 ml víz, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál burgonyapehely, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2,5 dkg élesztőElkészítése: A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntünk 1 dl langyos vizet. Hozzáadjuk a cukrot és az összemorzsolt élesztőt, kissé összekeverjük majd 10-15 percig hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a burgonyapelyhet és a megmaradt langyos vizet, majd a tésztát megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és 1 órát kelni hagyjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk. A tésztából 5 dkg-ot félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig átgyúrjuk, majd kerekre formázzuk
és lisztezett formába tesszük. A félretett tésztából vékony rudakat formázunk, felső felét ollóval kalász mintára bevagdosunk és a kenyér közepére helyezzük, majd hármasfonatból szalagot teszünk a kalászok szárára.
30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 190 fokon, 45-50 percig sütjük.