Csokoládé- és feketeribizli-mousse torta

  • 2019.09.13.
  • 8

Az idén nyáron többször készítettem mousse tortát, semmi jeles alkalom nélkül, csak úgy, mert megérdemeljük. A férjem nagyon megkedvelte ezt a fajta süteményt, és szinte minden idénygyümölcsből kipróbáltam, különböző piskóta- vagy keksz alappal. :) Az egyik nagy kedvence ez
a csokoládé- és feketeribizli-mousse torta volt, és ugyan már lejárt a feketeribizli szezonja, de fagyasztott gyümölcsből is elkészíthetjük, nem kell megvárjuk a következő évet, hogy friss ribizliből készüljön. Egyszerű elkészíteni, gyorsnak nem mondanám a dermedési idő miatt, viszont összességében, tényleg egy könnyen elkészíthető, finom sütemény.Hozzávalók a piskótához:- 4 ek darált dió- 1 ek durum liszt- 3 tojás- 1 csipet só- 3 ek eritritMegj. : A piskótához eritrit helyett nyugodtan használhattok cukrot, és durum liszt helyett pedig finomlisztet.Hozzávalók a csokoládé-mousse-hoz:- 15 dkg étcsokoládé (54 %-os)- 2,5 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)- 4 db zselatinlapHozzávalók a feketeribizli-mousse-hoz:- 20 dkg fekete ribizli- 5 dkg eritrit- 0,5 dl görög joghurt- 4 db zselatinlap- 1,5 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)Megj.: A mousse-hoz hozzáadott édesítő lehet cukor vagy méz is, és ízlés szerint adagoljátok.Elkészítés:A piskótához a darált diót elvegyítjük a durum liszttel.A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval és 2 ek eritrittel habbá verjük.A tojássárgákat a megmaradt 1 evőkanál eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz.Egy spatulával, óvatosan, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Ezután a lisztes darált diót is beleforgatjuk.Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát pedig vékonyan kivajazzuk, lisztezzük, majd belesimítjuk a tészta masszát.180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!Teljesen kihűtjük.A fekete ribizlit leszemezzük a száráról, megmossuk és lecsepegtetjük, majd egy lábasba tesszük. Az édesítővel együtt közepes lángon kb. 5 percig főzzük (amíg levet enged és az édesítő teljesen elolvad). Ha szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek vizet. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Félretesszük.A kihűlt piskóta aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tortatálra vagy a megmosott tortaforma aljára helyezzük, és a tortakarikát is ráhelyezzük. Megkenjük egy bő evőkanálnyi ribizlipürével.A csokoládé-mousse-hoz, 0,5 dl tejszínt apróra vágott csokoládéval összemelegítünk, amíg a csoki teljesen felolvad. Ezután feloldjuk benne a hideg vízbe előzőleg beáztatott, kicsavart zselatinlapot és egy sima, egynemű krémmé keverjük. Amikor már szoba-hőmérsékletű lett, 2 részletben óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt. Ráöntjük a ribizlipürével lekent piskótára, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük.Az előzőleg elkészített fekete ribizli pürét csípősre melegítjük, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat.Ha teljesen felolvadt benne a zselatin, hozzáadjuk a joghurtot és egyneművé keverjük.A hideg tejszínt habbá verjük, és 2 részletben óvatosan beleforgatjuk.Ráöntjük a csokis rétegre, majd visszatesszük a hűtőbe legalább 4-5 órára, de a legjobb egy éjszakára.Ha megdermedt, egy éles pengéjű késsel nagyon óvatosan elválasztjuk a forma oldalától a tortát, majd levesszük a tortaforma karimáját, és szeleteljük.Sok sikert hozzá! :)