Diós-aszalt szilvás fonott kalács

  • 2019.04.26.
  • 1

Ez a diós - aszalt szilvás fonott kalács volt a húsvéti kalácsunk, amit próbáltam egy kicsit egészségesebben elkészíteni. Nincs hozzáadott cukor benne, a tölteléket aszalt szilvával édesítettem, a tésztája pedig teljes kiőrlésű liszttel készült. Meglepően finomra sikeredett, és annak ellenére, hogy egy 1250 g-os kalács sült ki, gyorsan elfogyott. :)Hozzávalók a tésztához:- kb. 3,3 dl tej- 1 tojás- 1 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 csipet só- 5 dkg eritrit- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt- 7 dkg búzasikér- 1/2 tk cukor- 1 cs száraz (instant) élesztő- 5 dkg olvasztott és kihűtött vajHozzávalók a töltelékhez:- 9 dkg aszalt szilva- 21 dkg darált dió- kb. 0,7 tejTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tejElkészítés:3 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, az eritritet, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt és cukrot. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,3 dl tejből. Amikor már a tészta összeállt, kanalanként hozzáadjuk a vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.Közben elkészítjük a tölteléket.Az aszalt szilvát kisebb kockákra vágjuk, majd ráöntjük a forró tejet és állni hagyjuk 10 percet. Ezután villával pépesítjük, majd a darált diót hozzáadva egyneművé keverjük.
(Szükség esetén, a massza állagán javíthatunk egy kevés darált dióval vagy tejjel. Fontos, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk és ne legyen túl híg!)Kóstoljuk meg és, ha nem elég édes, adhatunk hozzá még aszalt szilvát, de akár mézet vagy porcukrot is.Megj.:
Hogy gyorsabban menjen, a hozzávalókat aprítógépbe
is összekeverhetjük.A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk majd 3 egyforma részre osztjuk és kis cipókat formálunk.Mindegyik cipót, egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra, és egyenletesen megkenjük a diós-aszalt szilvás krémmel.Hosszanti oldalától, rolád szerűen feltekerjük, majd a három rudat lazán összefonjuk, végeit összecsípjük,
és sütőpapírral kibélelt nagy kalácsformában (31x15x9,5 cm)
tesszük.Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl pirulna a teteje, félidőnél takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.