Hajdinalisztes répás sütemény (gluténmentes)

  • 2018.02.23.
  • 4

Amint a hajdinalisztes triplacsokoládés keksz bejegyzésében is említettem, a hajdinalisztet kipróbáltam más süteményekbe is, és az egyik ez a sárgarépás sütemény. Nekem egyre jobban bejön a hajdinaliszt íze, úgy érzem a zabliszt mellett ez is kedvenc lett, ezért majd a jövőben több süti receptet hozok ami ezzel a liszttel készül. Maga a sütemény egy egyszerű kevert sütemény, csak egészségesebb formában, mint a fehér lisztes párja. A fehér csokoládé a tetejéről akár el is hagyható, és helyette csak porcukorral megszórva is finom.Hozzávalók a tésztához:- 26 dkg hajdinaliszt- 1/2 cs. sütőpor- 4 dkg darált dió- 5 dkg durvára vágott dió- 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja- 25 dkg reszelt sárgarépa- 3 tojás- 1 csipet só- 10 dkg porcukor- 1 dl olaj- 0,4 dl frissen facsart narancs leve- 0,5 dl tejHozzávalók a mázhoz:- 10 dkg fehér csokoládé- 1 ek olajElkészítés:A hajdinalisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük a darált és durvára vágott dióval és a narancs reszelt héjával.A sárgarépát megpucoljuk, megmossuk, majd kislyukú reszelőn lereszeljük.A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, amíg kifehéredik és megnő a térfogata. Tovább keverve hozzácsurgatjuk az olajat és a narancs levét is. Több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet, végül a reszelt répát is, és egynemű masszává keverjük. Beleforgatunk 2 kanálnyi habot, hogy a masszát fellazítsuk, majd utána 2-3 részletben adagoljuk hozzá a többi habot és óvatosan beleforgatjuk, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (nálam 24x20 cm), majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!A fehér csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk az olajjal és a kihűlt sütemény tetejére simítjuk.Megvárjuk míg megdermed a csoki a tetején, amit mi már nem tudunk megvárni, majd tetszés szerinti szeletekre vágva tálaljuk.