Csokoládés pite

  • 2017.10.20.
  • 6

Annyira finom ez a csokoládés pite, hogy egy hét alatt kétszer sütöttem meg. Első alkalommal étcsokoládét használtam, másodjára pedig fele-fele arányba tej- és étcsokoládét. Mindkét változat nagyon finom, de természetesen nagyon fontos, hogy használjunk jó minőségű csokoládét.A receptet pár éve Barbitól mentettem el, s végre elkészült nálunk is. Bátran ajánlom nektek is kipróbálásra, különösen, ha nagy csokit kedvelők vagytok. :)Hozzávalók a tésztához (22 cm-es kerek formához):- 17 dkg liszt- 2 ek porcukor- 1 csipet só- 9 dkg vaj- 1/2 citrom reszelt héja- 1 mk vanília paszta vagy 1 cs. vaníliás cukor- 1 tojásHozzávalók a töltelékhez:- 10 dkg méz- 8 dkg cukor- 6 dkg vaj- 12 dkg étcsokoládé pasztilla- 3 tojásHozzávalók a ganache-hoz:- 6 dkg étcsokoládé pasztilla- 6 dl tejszínDíszíteni: - 1 ek. kókuszreszelékElkészítés:A lisztet, a porcukrot és sót egy tálba szitáljuk, és összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a vanília pasztát, és végül a tojással együtt összegyúrjuk.A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, arra ügyelve, hogy a kör 3-4 centivel nagyobb legyen mint a forma.Ráterítjük egy 22 cm-es (kapcsos) kerek formára (pitesütő), amit előzőleg kivajaztunk és liszteztünk, majd szépen belehelyezzük a tésztát úgy, hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk.Folpackkal letakarjuk és hűtőbe tesszük egy órára.A mézet, a cukrot és a vajat egy kisebb lábasba tesszük, és elkezdjük melegíteni. Addig forrósítjuk, amíg a cukor és vaj teljesen elolvad, majd a lángról levéve hozzáadjuk a csoki pasztillát, és simára keverjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd robotgéppel átkeverjük és egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig megvárva hogy az előzőt jól beledolgozza a gép.A hűtőből kivett tésztára simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.A tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csokoládét, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad.Rásimítjuk a kihűlt sütemény tetejére, megszórjuk kevés kókuszreszelékkel, majd hűtőbe tesszük dermedésig.