Szaftos csirkemell parmezánbundában, zúzott cukkínivel
- 2013.05.09.
- 1
A mell, már persze ha az egy csirkéé, általában nem tartozik a legnagyobb szenvedélyeket kiváltó dolgok közé. De azért démonizálni is felesleges, sok egyszerű trükk létezik arra, hogy ízletes ételt varázsoljunk belőle. Szerintem ilyen például a piri-piri csirke receptem is, de az alábbi pofonegyszerű és villámgyors megoldást is bírni fogjátok.
Brit tudósok kimutatták, hogy a csirkemellek 89,7%-át totálisan kiszárítják az emberek. És miért? Mert a legtöbben nem ismerik a sütés titkát. Nem is a nagyon pontosan betartott idő és hőmérséklet a legfontosabb, hanem az ELV, aminek birtokában 1-2 próba után be fogjátok lőni a saját serpenyőtökhöz/sütőtökhöz passzoló paramétereket. Mert igazán jó csirkemellet legegyszerűbben ennek a két eszköznek a kombinációjával lehet készíteni. Már csak mellé kell dobni ezt a zseniálisan egyszerű kis cukkínis köretet és meg is vagytok… úgy kb. 15 perc alatt.
Lássunk hozzá! Ami kelleni fog:
A csirkéhez:
2 db szép, friss csirkemell
5 dkg parmezán
5 dkg zsemlemorzsa
Só, bors
A zúzott cukkínihez:
1 nagyobb cukkíni
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors
Kakukkfű vagy majoranna
Szerecsendió
Jóféle szűz olívaolaj
Először csináljátok meg a cukkínit. Egy forró serpenyőbe dobjátok bele az összezúzott fokhagymát és a 1-1,5 cm-es szeletekre vágott cukkínit, majd kevés olívaolajon kezdjétek el közepes hőmérsékleten párolni-pirítani. Ízesítsétek sóval, borssal, kakukkfűvel és egy leheletnyi szerecsendióval. Hagyjátok, hogy finoman lepiruljanak a zöldségek, ekkor öntsétek fel kb. 1-1,5 dl vízzel/alaplével és pároljátok további 10 percig. Ha a folyadék elforrt, egy zöldségpasszírozóval törjétek össze a cukkínit durva darabokra. Egy kevés felesleges folyadék is kipréselődik ilyenkor, ezért rakjátok vissza kicsit a tűzhelyre, hogy ez elpárologhasson. Ekkor adjatok hozzá annyi olívaolajat, hogy az egész egy szép, fénylő krémmé váljon, amiben felismerhető cukkínidarabok vannak. Kész is vagytok ezzel.
Most jön a csirke: a parmezánt reszeljétek le és keverjétek össze a zsemlemorzsával. A melleket finoman locsoljátok meg olajjal, majd sózzátok, borsozzátok meg és forgassátok bele a parmezános panírba. Jó forró serpenyőben (itt a legjobb a teflonos!), kevéske olívaolajon süssétek meg mindkét oldalát épp csak addig, amíg a parmezános morzsa szép aranyszínű kérget nem alkot a húson. Ha megvan, dobjátok be az egészet egy nem túl forró, úgy 130-140 fokos sütőbe kb. 10-15 percre (mérettől függően).
Ha letelt az idő, kapjátok ki a sütőből. A serpenyőben hirtelen rásütött kéreg nem hagyta elszökni a szaftot a húsból, a sütőben pedig szépen átsült a közepe is. Tálaljátok azon nyomban a melegen tartott zúzott cukkínivel! Könnyű és ízletes lett, nem igaz?
Még most lájkoljátok a Szárnyas Ízvadász Facebook-oldalt, mert nemsokára jönnek a legújabb videók egy kis frissítő alpesi levegővel és zúgó hegyi folyókkal, vétek lenne kihagyni.