Házi kenyér -illatos, ropogós
- 2018.09.04.
- 2
Mostanában kicsit ritkábban sütök kenyeret, de még mindig imádom ahogy a kezem alól kikerül egy egy cipó, illatosan ropogósan, mire kihűl csoda cserepes lesz , ahogy vágom megsercen a héja … szerintem nincs párja Hozzávalók :60 deka fehér kenyérliszt, egy csapott evőkanál só, 2,5-2,8 dl langyos víz, 3 deka élesztő , kettő evőkanálnyi sertészsírA 60 deka fehér kenyérliszt feléből ( 30 deka ) előző este 3 deka élesztővel kb 2,5-2,8dl vízzel kovászt készítettem . (Ez reggelre csodaszép bubis túlkelt lágy tészta lesz )Reggel a maradék liszttel , egy csapott evőkanál sóval, kettő evőkanál sertészsírral sima, rugalmas tésztát dagasztottam- plusz vizet nem tettem bele -félóránként kétszer meghajtottam majd cipót formáztam , duplájára kelesztettem a tetejét pengével bevágtam és vaslábasban 230 fokon megsütöttem . Tíz perc után a hőt mérsékeltem 210 fokra. Összesen 45 percet sült. A vaslábast átforrósítottam mielőtt a kenyeret beletettem. Rácson hűtöttem, csodaszépen megcserepesedett ropogós héja lett .