ANANÁSZOS CSIRKENYÁRSAK PIKÁNS ANANÁSZ SALSÁVAL FASZÉNEN SÜTVE

  • 2018.08.02.
  • 7

ananászos csirkenyársak, pikáns ananász salsávalNekem az ananász hatalmas nagy kedvencem. Isteni finom, rengeteg jótékony hatása van, C- vitaminban is gazdag és lenyűgöző a megjelenése.Most egy hatalmasat sikerült vásárolnom, k.b. 60 cm magas volt és igen súlyos. Minél nagyobb az ananász, annál finomabb, ezért megtiszteltem ezt a nemes példányt és nem csak úgy befaltam, hanem egy finom étel főszereplője lett.Hozzávalóknyárs (6 db.)1 hatalmas ananász2 csirkemell
pác1 k.k Cayenne bors2 gerezd fokhagyma2 k.k. gyros fűszerkeverék1/2 dl olíva2 e.k. világos szójaszószsalsa1/2 mézédes ananász1 sonkahagyma2 gerezd fokhagyma2 ág friss rozmaring1 citrom
2 e.k. cukor v. méz (ízlés szerint)só1 k.k. Cayenne bors1 k.k. füstölt chipotle chili1,5 cm friss gyömbér1-2 e.k. olíva1 k.k. étkezési keményítő1 dl vízFrissen őrölt borsfriss petrezselyemkenegetni a nyársat1 dl olíva2 gerezd fokhagymakevés Cayenne bors1 t.k. friss rozmaringköret
1 bögre basmati rizs2 bögre víz1 e.k. étolaj1 k.k. sóElkészítésA csirkemellet kockázd fel, nagyobb 2.5-3 centis kockákra.Egy tálkában kutyuld össze a pácot, dörzsöld be vele a húst és tedd a hűtőbe érlelődni.Az ananászt tisztítsd meg, hosszában vágd ketté, majd szeld vaskosabb gerezdekre az egyik felét. A gerezdekből is vágj 2,5-3 centis darabokat.A bepácolt csirkemelleket sózd meg, majd az ananásszal felváltva húzd egy nyársra.A megmaradt ananászt kockázd fel nagyon apróra (2-3 mm).A hagymát is kockázd minire.Egy serpenyőben hevítsd fel az olívát, add hozzá a hagymát, majd reszeld hozzá a fokhagymát és a gyömbért.Dinszteld üvegesre, add hozzá a cukrot, a rozmaringot, majd borítsd bele az ananászt. Mehetnek hozzá a fűszerek is és egy nagy csipet só.5 percig kavargasd a tűzön, majd facsard bele a citromlevet, reszeld bele fél citrom héját is.A keményítőt keverd el a hideg vízzel és öntsd fel vele a mártást.Forrald még 2 percet hagyd, hogy szépen behúzza a keményítő.Érdemes ekkor megkóstolni, ha kel még cukor vagy citrom, akkor pótold.Zárd el a lángot és keverj bele friss, aprított petrezselymet.Egy edényben hevíts olajat, borítsd bele a rizst, pirítsd fehéredésig, majd öntsd fel a vízzel, sózd meg. Forrald nagy lángon 2 percig, majd vedd vissza kicsire, helyezd rá a fedőt és hagyd puhulni, 10 perc után zárd el a lángot, de a fedőt hagyd rajta.A kencéhez, az olívát öntsd egy tálkába. Reszeld bele a fokhagymát, tépked bele a rozmaringot, aprítsd bele a petrezselymet, adj hozzá egy adag Cayenne borsot és keverd el.A nyársakat faszénen vagy rostlapon süsd meg, minden forgatáskor kenegesd be
az elkészített kencével.Tálaláskor szedj rizst a tányérra, helyez rá 1-2 nyársat és alaposan locsold meg a salsával.Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is