Soproni Mangó Ale

  • 2022.06.28.
  • 5


Illat: élesztős mangós, narancsos, egyéb trópusi gyümölcsös
Hab: tipikus sopronis
Szín: ködös arany
  2020 októbere óta nem teszteltünk Sopronit. Normális sörük nem is jött ki azóta, de már akkor is nyakig benne voltak a gyümölcsös pancsokban. A búzájuk is inkább volt már valami korianderes narancsos üdítő, némi búzamalátával. Nem véletlen witbier-t csináltak, nem egy tisztes bajor búzát. Ez Lados Peti havi jövedelmének biztos jót tett, de nem látjuk a szakmai fejlődést a minőségi magyar nagyüzemi sörfőzés irányába. A Borsodi elhúzott mellettük, a Gyömbér ale után még egy Amber ale-el is bepróbálkoztak, aztán már ők is csak a gyümölcsös löttyökre álltak rá, a Dreher maláta nélkül bármit (pl. Bitter lager) villanthat, mert érdektelen, a Pécsiektől sem jön semmi új már több, mint két éve és még a kellemes minőségű szortimentjük minden tétele romlott is. Az egyébként sem olcsó craft pedig az egekig drágul, szóval ez nem a sörkedvelők aranykora.
  A mangóíz a domináns, a sörösség csak a háttérben lapul. Szerencsére nem annyira gejl, de azért édes. Ezért nem rossz pl. egy BBQ partira, sós-csípős-füsttös kaják leöblítésére, mert azokhoz képest kellő kontrasztot támaszt. Viszonylag testes, emiatt jobb a Borsodi Tropical Ale-jétől, de egy percig se gondolom, hogy ez azért van, mert jól megpakolhatták malátával. Azért kapja meg az 5 pontot, mint a társai, mert nem érződik túl sok műíz, mesterséges aroma. A természetesnek tűnő mangóízt a gazdaságosság jegyében a narancslé és a maracujalé segítségével lőtték be, bár azért így is húzós áron indult. A korty elején jön a mangónak az az inas, már-már sós íze és csak utána jön az édesség, a végére pedig viszonylag komoly savanyság is befigyel.
Külalak: A sárga 50 árnyalatában láttam már a címkéjét.
Pontszám: 5/10
Ár/érték: 2.5/10
Név: Soproni Óvatos duhaj Mangó Ale
Származási hely: Magyarország
Gyártó: Heineken - Soproni
Összetétel: víz, árpamaláta, narancslé sűrítményből, mangólé sűrítményből, maracujalé sűrítményből, fruktóz, természetes aromák, komlókivonat, sörélesztő.
Alkoholtartalom: 4%
Beszerzés helye: Family Diszkont, Mártírok túja
Beszerzés ideje: 2020 október
Beszerzési ár: 269 Ft (de ugye mindenhol 349)
Kiszerelés: 0.5L doboz