Diós rózsa szelet

  • 2022.04.14.
  • 3


Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor,1 tasak sütőpor, csipet só, 15 dkg vaj, 10 dkg zsír, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl. a tészta harmadába: 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tejföl. a töltelékhez: 1 üveg lekvár (sárgabarack), 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál reszelt citromhéj. a mázhoz: 4 tojássárga, 15 dkg porcukor. Elkészítése: A lisztet, cukrot, sütőport, sót egy tálba tesszük, elmorzsoljuk a vajjal és zsírral. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, annyi kell a tejfölből, hogy összeálljon a tészta vigyázva arra, hogy túl kemény se legyen, mert akkor nehezebb kinyújtani. A tésztát 3 részre osztjuk. A tészta egyharmadát összegyúrjuk a kakaóval és tejföllel. A diót, a kétféle cukrot és a citromhéjat összevegyítjük. Az egyik világos tésztát tepsi méretűre nyújtjuk (28×32 cm-es), sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Megkenjük a lekvárral, megszórjuk a diós keverék felével. Erre következik a kakaós lap, lekvár és a maradék dió, majd befedjük a harmadik világos kinyújtott tésztalappal. Előmelegített 180 fokos sütőbe kb 40-50 perc alatt aranyszínűre sütjük. Közben a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. A sütőből kivett tésztára azonnal rákenjük és hagyjuk kihűlni.