Flódni

  • 2021.11.16.
  • 8


Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor; az almatöltelékhez: 80 dkg savanykás alma, 3 evőkanál méz, 1 citrom és szegfűszeg, 2 evőkanál búzadara(gríz) vagy kekszmorzsa; a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor; a diótöltelékhez: 20 dkg dió darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor; a lekenéshez: 1 tojás Elkészítése:A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a cukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral összegyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni, amíg a töltelékek elkészülnek. Az almákat megtisztítjuk, káposztareszelőn lereszeljük, a citrom levével meglocsoljuk, megszórjuk őrölt fahéjjal, majd a mézzel édesítjük. A mákos töltelékhez a mákot leforrázzuk a borral, elkeverjük a cukorral meg a mazsolával. Hasonló módon készítjük el a diós tölteléket is. Egy magas falú kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát négy részre osztjuk, egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Egy tésztalapot a tepsibe fektetünk, rásimítjuk a diós tölteléket, erre a következő lap és a máktöltelék kerül, majd ismét tészta, amit megszórunk a búzadarával, végül rásimítjuk a reszelt almát. Az utolsó lappal beborítjuk, villával megszurkáljuk, és felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben 170 fokon 60-65 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kihűlve szeleteljük.