Baconos fasírtgolyók párolt sárgarépával

  • 2022.01.06.
  • 9

 Divatos kifejezéssel élve, ez egy valódi komfort-étel. A fasírt és a párolt sárgarépa együtt gyerekkori kedvencem, az ízhatást fokozza még a krumplipüré. És a baconos csavar megkoronázza az egészet.
Fél kiló darált sertéshúsba bedolgoztam egy szelet tejben áztatott és kifacsart rozskovászos kenyeret és egy tojást. Ízesítettem sóval, frissen őrölt borssal, őrölt köménnyel, egy kevés pirospaprikával és egy gerezd préselt fokhagymával (persze, lehet több kenyeret/zsemlét is beletenni).

 Gombócokat formáztam, 12 darab lett.

A húsgolyókat vékonyra szeletelt baconcsíkokba göngyölve a muffinsütőbe tettem. Nem kell alá semmi, mert a bacon kellően zsíros és nem ragad le a fasírt a sütés közben. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütöttem, míg szép piros színt kapott, kb. 40 percig. 

 Közben négy darab tisztított sárgarépát megreszeltem, enyhén besózva közepes lángon lefedve pároltam. Nem szükséges cukrot adni hozzá, mert a mai sárgarépák, karották így is eléggé édesek.

 A felkockázott krumplit sós vízben feltettem főni. A sárgarépa pár perc alatt elkészült, a krumplinak - elég sok volt - negyedóra kellett a puhuláshoz.

Közben egy pillantás a sütőbe: jól alakulnak a fasírtgolyóbisok. 

  Az utolsó fázis következik, a krumpli áttörése. A legjobb eredményt a klasszikus krumplinyomóval érhetjük el. Az áttört krumplit összekevertem vajdarabkákkal, megöntöztem tejszínnel, simára kevertem.

 Még egy kis tejfölt is adtam hozzá - nagyon jót tesz a krumplipüré ízének.

 A göngyölt fasírtgolyók elkészültek. Máris kivettem a muffinsütőből, hogy tovább ne süljenek.

Ízesek és puhák lettek, a répa és a krumpli remekül passzolt hozzájuk. Egy-két darab maradt vacsorára, hidegen is kiváló volt. A muffinsütő használata nagyon leegyszerűsíti a fasírt sütését, nem kell bő zsírban/olajban sütni, mellette állva - guszták és különösen jó ízűek lesznek a baconba csavart fasírtgolyók.

A legközelebbi alkalommal kukoricás rizzsel tálaltam a fasírtgolyókat - de a párolt sárgarépa nem maradhatott el.