Sült csirke újkrumplival, béarni mártással

  • 2017.08.26.
  • 0


Kim Leine Kalak című könyvéből hoztam kóstolót. A regény helyszínéül szolgáló grönlandi és norvég táj hűsítően hat az augusztusi kánikulában. A könyv cselekménye azonban egyáltalán nem könnyed témát dolgoz fel. Önéletrajzi regény ez, amely súlyos traumákon át mutatja be a függővé válás folyamatát, a testi-lelki leépülést, a könyv végén egy kis reményt is felcsillantva, hogy még a legnehezebb élethelyzetekből is van kiút, ha képesek vagyunk őszintén szembenézni a fájdalmainkkal.
A főszereplő Kalak, minden nehézsége dacára éli az északi férfiak életét, dolgozik, gyermeket nevel és rengeteget főz. Norvégként Gröndlanra kerülve így vall a két nép viszonyáról: „Az étel egyben nyelv is. Egyrészt elősegíti a beilleszkedést, másrészt segítségével elhatárolódom földijeimtől, akik annak ellenére, hogy kétszázhetven éve jelen vannak az országban még mindig a sárgaborsó és a sült karaj körül gyűlnek össze és gyanakodva figyelnek mindent, ami a grönlandi kezekből kikerül”.
Fóka, alka, vagy hófajd helyett néhány számunkra is rokonszenves ételt készítettem el a könyvből az Erdélyi konyha augusztusi lapszámába. Ez az első, jön majd a többi is.

Hozzávalók: 1 konyhakész grillcsirke (kb, 1,2 kg)
só bors
10 dkg vaj
friss babérlevél
1 citrom
1 csokor petrezselyemzöld
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj.
A körethez: 70-80 dkg újkrumpli

A béarni mártáshoz: 3 tojás sárgája
1 evőkanál tárkonyecet
2 evőkanál víz
15 dkg vaj
fehérbors
petrezselyemzöld
citromlé.
A tálaláshoz: savanyú uborka

Elkészítés

A puha vajba belekavarjuk a sót és a borsot. Ezzel a kencével jó alaposan bekenjük a csirke bőrét. A belsejét is sózzuk, borsozzuk. Belehelyezünk egy cikkekre vágott citromot, a fokhagymagerezdeket és egy fél kötés petrezselyemzöldet, babérlevelet.
Egy nagyobb tepsibe olajat töltünk és 200 fokos sütőben kb. egy óráig sütjük a csirkét úgy, hogy közben locsolgatjuk az alatta levő zsiradékkal.
Az újkrumplit alaposan megmossuk, megszárítjuk, cikkekre vágjuk, megsózzuk. A krumpli cikkeket a csirke köré helyezzük, együtt sütjük tovább. Néha megforgatjuk, a csirkét pedig továbbra is locsolgatjuk.
A béarni mártáshoz a vajat megolvasztjuk. A tojássárgákat gőz fölött elkavarjuk az ecettel és a vízzel. Addig kavarjuk, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve (de gőz fölött) cseppenként belekavarjuk az olvasztott vajat.
Apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval, fehér borssal és citromlével ízesítjük.
A pirosra sült csirkét a vele sült krumplival, a béarni mártással és savanyú uborkával tálaljuk.